Парагвајски рат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Парагвајски рат
Део
Сцене из рата
Сцене из рата
Време: 13. децембар 18641. март 1870.
Локација: Јужна Америка
Резултат: Победа тројног савеза.
Узрок битке:
Промене у територији:
Цивилне жртве: 200.000
Сукобљене стране
Застава Парагваја Парагвај Застава Бразила Бразил
Застава Аргентине Аргентина
Застава Уругваја Уругвај
Заповедници
Парагвај Франциско Солано Лопез
Парагвај Хосе Едувигис Диаз
Парагвај Доминго Франциско Санчез
БразилПедро II
Аргентина Вартоломеј Митре
Уругвај Венансио Флорес
Ангажоване јединице
Јачина
150.000 199.756
Губици
300.000 100.000
{{{подаци}}}

Рат Тројног савеза, познат и као Парагвајски рат, трајао је од 1864. до 1870. између Парагваја и савезничких земаља Аргентине, Бразила и Уругваја. То је био најкрвавији сукоб у историји Латинске Америке.

Парагвај је годинама био у царинским и граничним препиркама са својим већим и моћнијим сусједима, Аргентином и Бразилом. Уругвај је такође устрајао на својој независности од истих, посебно од Аргентине, због језичке блискости.

Године 1864. Бразил је помогао вођи уругвајске Колорадо партије да збаци свог противника из Бланко партије, након чега је диктатор Парагваја, Франциско Солано Лопез, у увјерењу да је угрожена регионална равнотежа снага, кренуо у рат против Бразила. Бартоломео Митре, предсједник Аргентине, је затим организовао савез између Аргентине и Уругваја под контролом Колорадоса (Тројни савез), који је заједнички објавио рат Парагвају 1. маја 1865.

Лопезови су поступци били наставак његовог гомилања војске (састављена од 50.000 људи, била је тада најјача у Латинској Америци) и препознати су од многих као агресија због самопромоције и повећања националног територија, али, како се рат продужавао, многи Аргентинци и други су почели рат гледати као освајачки поход свог предсједника Митре.

На почетку сукоба, 1865., Парагвајске су снаге напредовале на сјевер у бразилску провинцију Мату Гросу и јужно у провинцију Рио Гранди ду Сул. Логистички проблеми и гомилање савезничких снага, које су ускоро надбројале парагвајске у омјеру од десет према један, присилили су Парагвајце да се повуку иза својих граница. У јуну 1865. бразилска морнарица је потукла парагвајску флоту на ријеци Парана, близу Аргентинског града Коријентеса; до јануара 1866., савезници су блокирали све ријеке према Парагвају. У априлу Митре је повео савезничку инвазију у југозападни Парагвај, али је двије године спријечаван у напредовању. Вођене су жестоке битке; најзнаменитија, у којој је Парагвај код Курупаитија (Curupayty) у септембру 1866. извојевао побједу, која је зауставила сваку даљу савезничку офанзиву на годину дана. Обје стране су у кампањи претрпјеле тешке губитке.

У јануару 1868., Митре је замијењен на позицији главног заповједника бразилцем маркизом (касније војводом) де Кашјас. У фебруару бразилска оклопљена пловила су пробила парагвајску линију одбране код ријечне тврђаве Уманита (Humaitá), близу ушћа ријека Парана и Парагвај, и продужиле да бомбардују главни град, Асунсион. У Кампањи Ломас Валентинас у децембру, парагвајска војска је уништена. Лопез је побјегао на сјевер гдје је водио герилски рат све док није убијен 1. марта 1870.

Парагвајци су били фанатички одани Лопезу и ратном напору, што је резултовало њиховом борбом до крајњих граница. Рат је потпуно уништио Парагвај; његово пријератно становништво од отприлике 525.000 се до 1871. смањило на око 221.000 од чега само око 28.000 мушкараца. Током сукоба Парагвајци нису патили само због рата него и због неисхрањености, болести и Лопезове диктатуре под којом су бројни мучени и убијени. Аргентина и Бразил су анектирали око 140.000 km² парагвајске територије, Аргентина је узела велики дио регије Мисионес и дио Чака између ријека Bermejo и Pilcomayo; Бразил је за освојену територију повећао своју провинцију Мату Гросу. Обје су земље захтијевале велику одштету (која никад није плаћена) и окупирале Парагвај до 1876.

У међувремену, Колорадоси су учврстили своју власт у Уругвају којим су затим владали све до 1958.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Парагвајски рат