Пређи на садржај

Разговор с корисником:Milica1204

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Milica1204. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Milica1204. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! — ВЛАДА да? 13:01, 28. март 2019. (CET)[одговори]

Про Фемина (часопис)[уреди извор]

Чланак је добар али су потребне мање исправке, а могуће га је и допунити.

Реченица дефиниција[уреди извор]

Недостаје прва реченица дефиниција која је неопходна, погледајте како треба да изгледа на чланку Инфотека. Можете искористити вашу прву реченицу и преместити је да буде изнад свих наслова (тек након овог увода следе наслови). Треба додати да је и часопис за књижевност а не само за културу, овако: Про Фемина је српски и југословенски часопис за књижевност и културу и представља један од првих часописа о феминизму у Југославији. Овде о томе све пише, овај линк обавезно убаците у референце, и допуните и другим подацима које је Дубравка дала на страницама 269-270:

Зато што је назив Југославија укинут 2003, потребно је додати да је часопис и српски.

О часопису[уреди извор]

  • Овај наслов је бр. 2, а не поднаслов као код вас. Историјат нека такође буде наслов са поднасловима Развој феминистичких часописа и Период излажења. Потом нека буде наслов а не поднаслов Садржај часописа. Затим следи наслов (2 а не 3): Референце, а додајте и Спољашње везе.
  • У оквиру овог одељка имате грешку, једна од уредница је Љиљана Ђурђић, а код вас пише Љиљана Ђурић, па је зато и погрешно повезано унутрашњим везама са глумицом уместо списатељицом.
  • Реченица: Часопис је основан 1994. године а први број излази 1995.године публиковањем од издавачке куће B92 у Београду. - је незграпна, треба је преформулисати, и можда поделити на две. Између 1995. и године недостаје размак.
  • Реченици: Часопис престаје са издавањем 2011.године. - недостаје размак између 2011. и године.
  • Реченицу: Главна и одговорна уредница је Светлана Слапшак списатељица и уредник, а уз њу су радиле и Радмила Лазић, Дубравка Ђурић и Љиљана Ђурић. преформулисати у: Главна и одговорна уредница је списатељица Светлана Слапшак, а уз њу су радиле и Радмила Лазић, Дубравка Ђурић и Љиљана Ђурић. Видети на горњем линку шта су тачно радиле Радмила, Дубравка и Љиљана. Дубравка је била заменица уреднице, за друге нисам сигурна. Укратко, разграничити да ли су и уређивале или само писале у часопису. Можете препричати и остале податке о другима који су писали за овај часопис (са линка).
  • Ставити у курзив називе часописа свуда где је то пропуштено да се уради, и Про Фемину и остале часописе које наводите.

Развој феминистичких часописа[уреди извор]

  • Избегните набрајање, оно се углавном користи за библиографију и сл, овде није потребно. Преформулишите у обичне реченице.
  • Реченица: Након појављивања Про Фемине излазе бројни часописи који су се бавили овим подручјем. - часописи се не баве подручјем, већ темама, исправите то.
  • Реченица: Ови часописи представљају илустраторе феминистичких идеја и начина деловања и њихова уредничка делатност се кретала од грађанског феминизма до радикалнијег и револуционарнијег феминизма који је био платформа комунизма и феминизма уопштено која је рецимо постојала у Жени данас. - преформулисати, реченица је предуга и нејасна, боље је поделити на две. Грешка: уместо илустратора (то су особе које нешто илуструју) ставите илустрацију. Уредничка делатност није феминизам, феминизам је или тема (ако су писали о томе) или полазиште, перспектива и сл. Комунизам повежите унутрашњим везама.
  • Реченицу: После Другог светског рата, часописи феминистичких идеја се не оснивају јер се сматрало да је питање женских права и самих уверења решено класним питањем и положајем у друштву и самим тим нема потребе за пропагирањем феминизма у оквиру периодике. - преформулисати, нпр. овако: После Другог светског рата, феминистички часописи се не оснивају јер се сматрало да је питање женских права решено класним питањем и положајем у друштву и да самим тим нема потребе за пропагирањем феминизма у оквиру периодике.
  • Обратите пажњу на размак између речи, слова и знакова интерпункције у целом чланку.
  • Квалификован је придев који се обично користи за људе, замените га неким другим.

Садржај часописа[уреди извор]

  • ...забрањене ауторе заменити са: забрањене ауторке
  • ...представља подстрек на развој модерног феминистичког уверења... заменити са: представља подстрек за развој модерног феминистичког уверења
  • Из ове прве реченице у овом одељку избацити: и слично.
  • Овим едицијама се захтева враћање заборављених ауторки у књижевност и одобравање њихових радова у култури. - морате објаснити у оквиру овог одељка на које се то едиције односи.
  • Женске студије су се бавиле претежно савременом теоријском феминизму. - преформулисати, тј. исправити падеж.

Референце[уреди извор]

Трећа референца није добро постављена, потребни су још неки подаци - странице, није јасно шта је у питању.

Спољашње везе[уреди извор]

Пронађите на интернету - било о часопису (а да нисте поменули у референцама), било нпр. ако има неких дигиталних издања. Ако нема о самом часопису, потражите о уредницама где се помиње и Про Фемина. Ево једне коју можете искористити:

Срдачан поздрав, --Draganapopovic (разговор) 00:25, 4. април 2019. (CEST)[одговори]