Сен Лорен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сен Лорен
Fleuve Saint-Laurent
Saint Lawrence River
Fleuve Saint-Laurent.jpg
Основне карактеристике
Дужина 1.197 км
Површина басена 1.030.000 км²
Просечан проток 10.400 м³/с
Водоток
Извор Језеро Онтарио; Канада
Висина извора 250 м
Ушће Залив Сен Лорен/Атлантски океан
Географске карактеристике
Земље слива Застава Канаде Канада
Сједињене Америчке ДржавеСАД
Важнији градови Монтреал, Троа Ривјер, Квебек
Saint Lawrence map-fi.png

Сен Лорен (енгл. Saint Lawrence River;фр. Fleuve Saint-Laurent) је река у Канади која спаја Велика језера са Атлантским океаном. Пролази кроз две канадске провинције Онтарио и Квебек, а једним делом свог тока чини државну границу између канадске провинције Онтарио и америчке државе Њујорка.

Географија[уреди]

Сен Лорен настаје из језера Онтарио као отока код места Кингстон и Вучјих острва.

Одатле даље пролази поред Гананоке, Броквила у Онтарију, Огденсбурга и Месене у Њујорку, Корнвола у Онтарију, па пролази кроз велике градове у Квебеку: Монтреал, Троа Ривјер и Квебек, пре него што се улије у Залив Сен Лорен.

Укупна дужина са најдужом притоком му је 3.058 km, а од језера Онтарио до ушћа дужина реке је 1.197 km. Притока за коју се сматра да је најдаље и може се на неки начин сматрати извором је Норт Ривер у америчкој држави Минесота. Дренажна површина реке, која укључује и подручје Великих језера, највећег слатководног система, износи 1.03 милиона km². Просечан проток на ушћу је 10.400 m³/s. Река на свом путу од језера Онтарио укључује још неколико мањих језера у Квебеку и три архипелага; Хиљаду острва, поред Кингстона у Онтарију, Хохелага архипелаг код Монтреала и архипелаг Минган код Квебека.

Језеро Шемплен, реке Отава, Ришеље и Сагенеј се уливају у реку Сен Лорен.

Река Сен Лорен пролази кроз сеизмички активну зону, која је познатија под именом Напрслина светог Лоренца (Saint Lawrence rift system)

Река Сен Лорен између градова Квебек и Луис

Историја[уреди]

Кроз историју Залив Сен Лорен био је много пута посећиван. Од познатих морепловаца вреди напоменути Џона Кабота и Жака Картијеа, а забележене су и посете баскијских рибара.

Први познати европски истраживач који је упловио у сам залив и даље уз реку је био Жак Картије. Он је уз помоћ два сина ирокешког поглавице Донакона, 1535. године, на свон другом путу за Канаду, на дан светог Лоренца (Сен Лорен на француском) упловио у воде Сен Лорена. На основу овога је и река добила своје име. Обале реке биле су насељене Индијанцима из племена Ирокези, који су често били називани Ирокези светог Лоренца. Ирокези су иначе представљали лабав племенски савез америчких Индијанаца из североисточних шума Северне Америке, а већином су живели у подручјима данашње државе Њујорк[1].

Као река која се делом налази у Америци, њено име је једно од шест најстаријих топонима које имају европско порекло[2]

Мапа из 1543 показује Картијеов пут.

Да би описали водени ток реке, до раних година 16. века, Французи су за ову реку од залива до Монтреала и даље за данашњу реку Отава користили назив Канадска река (Rivière du Canada ). Сен Лорен је после Картијеровог другог путовања и картографисања залива почела да служи европским морепловцима и истраживачима као главни улаз и пут у копно Северне Америке. Први Европљанин који је истражио речне путеве Реке светог Лоренца је био француски истраживач Самјуел де Шамплен.

Због брзака (Rapides de Lachine) који су почели да се јављају, на подручју данашњег канадског града Монтреала, река даље од тог места више није била пловна. Из тог разлога је 1825. године направљен и отворен канал Горње језеро који је заобилазио брзаке и омогућио даљњу пловидбу узводно.

Велики систем канала је, за обезбеђивање што боље пловности, био грађен од 1954. па до 1959. године када је 26. јуна свечано отворен. То је био заједнички пројекат САД и Канаде а на отварању су били краљица Елизабета и амерички председник Ајзенхауер. Овај систем канала сада обезбеђује пловност од Атлантског океана па све до Горњег језера (Lake Superior)).

Током Другог светског рата одиграло се доста сукоба са немачким подморницама, како на самој реци тако и у заливу. Ове битке, које су се непрекидно одвијале током рата биле су познате под називом Битке код светог Лоренца (Battle of the St. Lawrence).

Референце[уреди]

  1. ^ William Henry Johnson, French Pathfinders in North America (Project Gutenberg), Приступљено 14. 4. 2013.
  2. ^ The Spanish names Florida, Dry Tortugas, Cape Canaveral, Appalachian, and California appeared earlier.....From Spanish historian Antonio de Herrera y Tordesillas's accounts, published in 1601 -- Stewart, George (1945). Names on the Land: A Historical Account of Place-Naming in the United States. New York: Random House. стр. 11-17, 29. 

Литература[уреди]

  • Stewart, George (1945). Names on the Land: A Historical Account of Place-Naming in the United States. New York: Random House. стр. 11-17, 29. 

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Сен Лорен

Координате: 48°25′25.1″N 69°0′57″W / 48.423639, -69.01583