Трака за инсекте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Трака за инсекте која виси закачена за плафон

Трака за инсекте или лијепак за инсекте је предмет за хватање и убијање кућних мува и осталих инсеката са крилима. Састоји се од изузетно љепљивог папира упакованог у кутијицу. Старије траке су биле премазане и супстанцама отровним за инсекте, али и људе и друге животиње. Најчешће се користио арсен[1], али након што је арсен са трака био употребљен за извршење неких убистава престало се са његовим кориштењем[2]. Данас се најчешће користе природне неотровне супстанце, најчешће калофонске смоле и мед.[3]

Дуго времена се није придавао значај боји траке, али се и та ставка у новије вријеме истражује па је утврђено да су најучинковитије плаве траке.[4]

Историја[уреди]

Траку за инсекте је изумио њемачки произвођач пецива и слаткиша Теодор Кајзер 1909. године.[5] У почетку је као љепило кориштен шећерни сируп који се брзо топио на високим температурама. Идеју за убацивање папира у кутију изумитељ је добио током одмора у Чешкој посматрајући локално складиште картонске траке. По повратку кући у Вајблинген, Кајзер је даље развио ову идеју и заједно са својим пријатељем хемичаром коначно је успио искомбиновати праву мјешавину смоле, масти, уља и меда да би добио траку која ће моћи да стоји и обавља посао дуже вријеме.

Први покушај регистровања патента је био у Швајцарској 1910. под именом Aeroplan, али је пропао због жалби произвођача летјелица и играчака. 1911. је коначно регистрован под именом Aeroxon.

Кориштење трака[уреди]

Прозирна трака залијепљена на прозор

Дужина траке заа инсекте је око 50, а ширина око 5 центиметара. Доступне су и дуже и шире траке које се постављају у шталама гдје око стоке лете велики инсекти. На крају траке најчешће се налази рајснадла којом се трака качи за подлогу. Траке се најчешће постављају тако да висе са плафона, најчешће у близини извора свјетлости, као и на стаклене површине гдје се постављају прозирне траке. Инсекти привучени свјетлошћу слијећу на траку и лијепе се за њу. Под утицајем јаке и директне свјетлости и због немогућности кретања инсекти брзо умиру на траци.

Иако су траке учинковите као и остали предмети за исту сврху рјеђе се користе из естетских разлога као и због неугодних мириса које испуштају и страха од могућности тровања[6]. Траке треба често мијењати јер слабе при дужем стајању због сушења и прашине која се на њима скупља.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Randerson, James (29. 3. 2007.). „Lethal poisons for sale in web marketplace“. Лондон: The Guardian Приступљено 6. 9. 2013.. 
  2. ^ Cantle, John (1982). Atomic Absorption Spectrometry, Volume 5. Elsevier Scientific Publishing Company. стр. 385. ISBN 0-444-42015-0 Приступљено 6. 9. 2013.. 
  3. ^ Efect trake protiv muva na bazi meda
  4. ^ Plava boja smrt za muve!
  5. ^ Aeroxon History
  6. ^ Gosnell, Kathee Rachel (1995). Insects Thermatic Unit. стр. 58. ISBN 978-15573459293323 Приступљено 6. септембра 2013. 

Литература[уреди]