Хелен Делић Бентли

С Википедије, слободне енциклопедије
Хелен Делић Бентли
Лични подаци
Датум рођења(1923-11-28)28. новембар 1923.
Место рођењаРут, Невада,
САД
Датум смрти6. август 2016.(2016-08-06) (92 год.)
Место смртиТимониум, Мериленд,
САД
Породица
СупружникВилијам Рој Бентли
Политичка каријера
Политичка
странка
Републиканска странка
3. јануар 1985 — 3. јануар 1995.

Хелен Делић Бентли (енгл. Helen Delich Bentley; Рут, 28. новембар 1923Тимониум, 6. август 2016) била је америчка политичарка српског порекла. Као члан Републиканске странке, била је члан Представничког дома Сједињених Америчких Држава од 1985. до 1995. године.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Хелен Делић је рођена 28. новембра 1923. године у руднику бакра у Руту у Невади, у породици српских емиграната. Њен отац је био рудар и преминуо је од силикозе, када је Хелен имала осам година. Због тога је морала да се већ тада запосли у једној продавници, а у кући су примили подстанаре.

У средњој школи је почела да ради за локални недељник који је издавао Чарлс Расел, републиканац и гувернер Неваде. Добила је стипендију за студије новинарства на Универзитету у Мисурију, где је дипломирала 1944. године као одличан студент. Током студија је водила сенаторску кампању демократског кандидата Џејмса Скрухема, као његов секретар.

Каријера[уреди | уреди извор]

Новинарство[уреди | уреди извор]

Радила је у локалним новинама у Форт Вејну у Индијани и Луистону у Ајдаху, као и за све водеће листове Источне обале. Брзо је увидела да посао локалног новинара, нарочито женама, не нуди развијену каријеру. Од 1945. године је почела да ради као извештач новина у Балтимору и почела да се бави питањима положаја радника и синдиката, као и темама из поморства.

Од 1950. године је водила локални телевизијски програм. Извештавала је о проблемима снабдевања америчких трупа у луци Сајгон за време Вијетнамског рата. Њени извештаји су стигли до председника Линдона Џонсона, који је одмах предузео мере да се проблеми реше.

Политика[уреди | уреди извор]

Хелен Делић (први ред, пета с лева на десно) са високорангираним женама у Никсоновој администрацији (29. април 1972)

Одбила је место члана Савезне поморске комисије у Вашингтону 1969. године, тражећи да буде њен председник. Изабрана је за председника комисије и ту је остала до 1975. године. Тако је постала жена највишег ранга у администрацији председника Ричарда Никсона.

Након две неуспешне кандидатуре, 1984. године је победила демократског противкандидата у другом конгресном округу Мериленда и постала члан Представничког дома Сједињених Америчких Држава. У Конгресу је била од 3. јануара 1985. до 3. јануара 1995. године.

За време распада Југославије, активно се залагала за подршку српском народу и противила се мешању САД. Наговарала је Добрицу Ћосића да пристане на избор за првог председника Савезне Републике Југославије 1992. године, у покушају да се ослаби утицај Слободана Милошевића.[1]

Уместо за Конгрес, 1994. године се кандидовала за гувернера Мериленда, али је поражена на изборима. Тада је основала приватну консултантску фирму за међународну трговину и почела да ради као саветник лучке управе Мериленда и луке Балтимора.

Поново се кандидовала за члана Представничког дома 2002. године. Међутим, њена држава је постала знатно наклоњена демократама, тако да је доживела изборни пораз.

Признања[уреди | уреди извор]

Хелен Делић Бентли је 2004. године примљена у Међународну поморску кућу славних.

Смрт[уреди | уреди извор]

Преминула је 6. августа 2016. године у Тимониуму, држава Мериленд (САД).[2]

Лука у Балтимору, којом се бавила у својим писањима као млада новинарка и где је касније радила као саветник, понела је њено име (енгл. Helen Delich Bentley Port of Baltimore) 2006. године, поводом 300. годишњице постојања ове луке.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Била је удата за Вилијама Роја Бентлија, који је преминуо 2003. године. Нису имали деце.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Вашингтон никад није разумео Балкан ни Србе”. Политика. 24. фебруар 2008. 
  2. ^ „Умрла Хелен Делић Бентли”. Новости. 7. август 2016.