Црква Светих апостола Петра и Павла у Доњем Вртогошу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих апостола Петра и Павла
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија врањска
Оснивање17. век
ПосвећенСветим апостолима Петру и Павлу
Архитектура
Реконструисан20052006.
Локација
МестоВртогош, Град Врање
ДржаваСрбија

Црква Светих апостола Петра и Павла у Доњем Вртогошу, насељеном месту на територији града Врања, православни је храм који припада Епархији врањској Српске православне цркве.[1]

Првобитна црква посвећена Светим апостолима Петру и Павлу настала је, на основу зидног сликарства у олтару, крајем 16. и почетком 17. века. Ова црква срушена је после Аустро-турског рата, 1689 — 1690. године, у знак одмазде Турака.

У натпису на икони, која се налази на вратима кроз која се улази у проскомидију, може се прочитати година 1866. и име сликара, Зафир Василович. На иконостасу има 17 икона. Поправка иконостаса извршена је 1909 — 1910. године када су, према очуваним записима, приложене остале иконе. Икона пронађена на тетраподу, са представом патрона цркве Светих апостола Петра и Павла, потиче из 1860. године и рад је познатог иконописца Диче Зографа, који је живописао Саборну цркву у Врању.

Храм је једнобродна грађевина, а ниво пода цркве је за пет степеника спуштен у односу на ниво тла. Са јужне стране храма налази се звоник, саграђен 1935. године.

Црква је обновљена после ослобођења Србије од Турака, 1878. године. Реновирана је 20052006. године, сређена је трпезарија-капела и уређена крстионица. Храмовна слава је Петровдан, а о Спасовдану се врши литија кроз село.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шематизам”. Епархија врањска. Приступљено 1. 3. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]