Црква Светог Вазнесења Господњег у Средњеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Вазнесења Господњег
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија браничевска
Оснивање1882.
ПосвећенВазнесењу Господњем
Локација
МестоСредњево, Општина Велико Градиште
Држава Србија

Црква Светог Вазнесења Господњег у Средњеву, насељеном месту на територији општине Велико Градиште припада Епархији браничевској Српске православне цркве.

Историјат[уреди | уреди извор]

Данашња црква посвећена светом Вазнесењу Господњем смештена је у централном делу села, на земљишту које је цркви уступила тадашња Средњевска општина. Градња цркве је започета 1876. године и градња је трајала до 1882. године. Црква је грађена од добровољних прилога грађана, а делимично и од средстава која су добијена од продате општинске шуме. Иницијативу за подизање цркве покренуо је Вујица Рајчић, тадашњи председник општине и дугогодишњи народни посланик. Споменик овом добротвору налази се у црквеној порти, на око 30 метара, северно од храма.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Архитектура цркве настала је под утицајем старих традиционалних елемената у комбинацији са детаљима савременог провинцијалног барока. Класицистички елементи огледају се у изгледу фасада и облику саме основе, док утицаји провинцијалног барока уочавају се у начину градње и обликовању звоника.

Црква је рађена по узорима српско-византијског стила, који се није могао ослободити барокног утицаја који е у овим крајевима био јако утицајан. Дужина цркве износи 21,4m, а ширина 10,2m, док се висина торња креће око 25m.

Унутрашњост цркве је класично издељена на олтарски део, наос и припрату изнад које је галерија и звоник.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Цуњак, Млађан (2015). Црква у Средњеву. Средњево-Камијево: ЦО Средњево. ISBN 978-86-87965-35-5. 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]