Црква Светог архангела Гаврила у Миланову

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог архангела Гаврила
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија врањска
Оснивање1900.
ПосвећенСветом архангелу Гаврилу
Архитектура
Реконструисан2007.
Локација
МестоМиланово, Град Врање
ДржаваСрбија

Црква Светог архангела Гаврила у Миланову, насељеном месту на територији града Врања, православни је храм који припада Епархији врањској Српске православне цркве.[1]

Црква посвећена Светом архангелу Гаврилу саграђена је 1900. године, о чему сведочи приложнички запис на икони Светог архангела Гаврила:

Добровољни прилог, село Миланово 1900. г. Тутори цркве: Петко Петрановић, Мита Јовић и Милан Ђорић као и камена плоча, са уклесаним натписом: У име Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, подиже се овај храм за владавине Његовог височанства краља Александра Првог, у години 1900. Храм Светог архангела Гаврила у селу Миланову, трудом и о трошку побожних тутора Петка Пауновића и хришћана села Миланова и свештеника Димитрија Поповића из Буљесовце. Освећен је од стране епископа Нишког Никанора године 1903. месеца августа, дана 24. а за владе Њ. в. краља Петра Првог. Потпис: Милан Стошић, дуборезац, Луково.

На иконостасу у цркви налази се 21 икона. Испод звоника је узидана камена плоча са уклесаним записом: Сабор Арх. Гаврила. Ова звонара подигнута заузимањем грађана села Милунова (мисли се на Миланово), проте Душана, свештеника Воје, Ан. Петковића и Ст. Николића, зидао је мајстор Стојадин Филиповић из Љиљанце, 1932.

Благословом Епископа врањског Пахомија, а трудом Црквеног одбора и мештана овог села, 2007. године обновљена је црква као и народна трпезарија.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шематизам”. Епархија врањска. Приступљено 2. 3. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]