Црква Успења Пресвете Богородице у Кленовнику

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Успења Пресвете Богородице
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија браничевска
Оснивање1935.
Оснивачархимандрит Сава (Огњановић)
ПосвећенУспењу Пресвете Богородице
Локација
МестоКленовник, град Пожаревац
Држава Србија

Црква Успења Пресвете Богородице у Кленовнику, насељеном месту на територији градске општине Костолац припада Епархији браничевској Српске православне цркве.

Прва црква у Кленовнику саграђена је 1576. године и налазила се преко пута данашњег гробља. Била је посвећена Светом Николи Летњем, а датум посвећен овом свецу се и данас обележава као заветина у селу. Црква је спаљена за време Турака, а од њеног темеља је зидан манастир Рукумија.

Црква Успења Пресвете Богородице у Кленовнику подигнута је 1935. године, као проста базилика. Подизање цркве су помогли житељи Кленовника и околних места, а освештао ју је владика Николај Велимировић. Најзаслужнији за подизање цркве је архимандрит Сава Огњановић, игуман Манастира Рукумије, а иначе је био ученик Николаја Велимировића. Цркви је додата звонара 1986. године, а парохијски дом, изграђен 2000. године, налази се преко пута саме цркве. Освештао га је епископ браничевски Игнатије. Црква се осликава већ две године, а осликава је фрескописац Слободан Јанићијевић из Јагодине. У цркви од 1994. године богослужи свештеник Драган М. Велимировић, родом из Осипаонице.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Група аутора: КОСТОЛАЦ 2020, Центар за културу „Костолац”, Костолац, 2020.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]