Чедомир Захарић

С Википедије, слободне енциклопедије
чедомир захарић
Чедомир Захарић
Лични подаци
Датум рођења(1885-00-00)1885.
Место рођењаУжице, Град Ужице, Краљевина Србија
Место смртиЗеница, НД Хрватска
Професијаучитељ и сенатор
Деловање
Учешће у ратовимаБалкански ратови
Први светски рат
СлужбаВојска Краљевине Србије
Чинкапетан

Одликовања
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Орден Карађорђеве звезде са мачевима
Албанска споменица
Албанска споменица

Чедомир Захарић (Ужице, 1885Зеница,?), био је учитељ, председник општине Ужице, сенатор, учесник Балканских ратова, Првог светског рата и носилац Карађорђеве звезде са мачевима.

Рођен је 1885. године у Ужицу, у трговачкој породици, основно образовање је стекао у Кремнима, а четири разреда гимназије и учитељску школу у Ужицу. Радио је као учитељ у Мачкату, Биосци и Кремнима.

У ослободилачке ратове је отишао као резервни пешадијски поднаредник, а после битке код Битоља 1912. године, произведен је у чин Наредника. Од почетка Великог рата, у чину капетана командује четама 1. и 2. батаљона IV пешадијског пука. На Крфу је био одређен у комисију за обуку ратника новом француском пушком и припрему предстојеће офанзиве.

После рата бавио се учитељским послом, а од 1924. године радио је као чиновник у ужичкој општини и биран за њеног председника. Активно се бавио политиком и био водећи вођа радикалне странке у златиборском крају. Успешан у политици, биран је за сенатора 1938. године.

Пред Други светски рат мобилисан је и постављен за команданта Загреба, одакле се, после пропасти државе, вратио у Ужице. Током рата није припадао ни једној организацији нити је био политички ангажован, али су га партизанске власти огласиле за народног непријатеља и сарадника окупатора. Пошто није желео да сачека партизанске јединице, напустио је Ужице и у околини је Зенице, по сазнањима породице, стрељан од стране партизанских јединица.

Одликовања и споменице[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ђенић, Милисав Р. (2014). Споменица знаменитих и заслужних Златибораца. Чајетина: Библиотека Љубиша Р. Ђенић Чајетина. стр. 28. ISBN 978-86-84219-41-3.