Шорт С.А.6 Силенд

С Википедије, слободне енциклопедије
Шорт С.А.6 Силенд
Авион Шорт С.А.6 Силенд у музеју
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Почетак производње1949.
Дужина12,85
Размах крила18,75
Висина4,57
Површина крила32,79
Празан3.205
Нормална полетна4.128
Клипно-елисни мотор2 х de Havilland Gipsy Queen 70-3
Снага254 kW
Макс. брзина на H=0298 km/h
Долет967 km
Плафон лета6.300 m
Брзина пењања254 m/min

Шорт С.А.6 Силенд је енглески једнокрилни вишеседи авион-амфибија металне конструкције са увлачивим класичним стајним трапом, намењен комерцијалном линијском транспорту у приморском обалном подручју.

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

После Другог светског рата енглески произвођач авиона Шорт (Short Brothers & Harland Ltd.) почео је рад на развоју овог авиона-амфибије намење комерцијалном линијском транспорту у приморском обалном подручју капацитета од пет до седам путника. Главни пројектант авиона је био C.T.P Lipscomb.

Прототип под ознаком С.А.6 Силенд полетео је 22. јануара 1948. године. Серијска производња је отпочела наредне године и укупно је произведено 24 авиона

Технички опис[уреди | уреди извор]

Шорт С.А.6 Силенд је путничко-транспортни авион, амфибија, потпуно металне конструкције, конзолни једнокрилац-висококрилац на коме се налазе два клипна линијска мотора[1].

Труп авиона је правоугаоног попречног пресека. На почетку трупа се налази кабина пилота са једним или два седишта једно поред другог, па затим путничка кабина. У путничкој кабини су се налазила седишта за 5 до 7 путника. Конструкција трупа је монокок потпуно металне конструкције од дуралуминијума а оплата од алуминијумског лима. Уобичајена погонска група која се уграђивала у ове авионе се састојала од два мотора de Havilland Gipsy Queen 70 снаге 340 KS сваки, са и без редуктора. Ово су били линијски шестоцилиндрични ваздухом хлађени мотори са цилиндрима окренутих надоле.

Крила авиона су са две рамењаче кутијастог типа. Облик крила је једнакокраки трапез а оса крила је управна у односу на труп авиона. Конструкција крила је од дуралуминијума а облога као и код трупа од алуминијумског лима. Реп авиона се састоји од једног вертикалног стабилизатора и кормила правца и два хоризонтална стабилизатора са кормилима дубине. Хоризонтални стабилизатори су причвршћени на вертикални стабилизатор тик изнад трупа авиона. Носеће конструкције репа су металне од дуралуминијума а облога и покретних и стабилних делова репних површина су од алуминијумског лима.

Стајни трап му је класичан, предње ноге са точковима и нископритисним (балон) гумама се уз помоћ хидрауличног уређаја увлаче у бочни део трупа авиона за време лета или плутања по воденој површини. Испод репа авиона се налази репни гумени точак[2].

Земље које су користиле Авион[уреди | уреди извор]

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Авион Шорт С.А.6 Силенд у Југославији[уреди | уреди извор]

авион Шорт С.А.6 Силенд у музеју ваздухопловства у Београду

Октобра 1951. године југословенско Ратно ваздухопловство је у оквиру Програма војне помоћи западних земаља набавило у Енглеској два авиона овог типа. По доласку у Југославију најпре су од 23. октобра до 3. новембра били распоређени у ВОЦ ради испитивања, а потом су распоређени у 122. хидроавијацијско одељење иако се у то време у британској штампи појавио податак да су они набављени за ЈАТ са циљем да се одржавају линије дуж далматинске обале - вероватно због цивилне регистрације која им је привремено додељена ради прелета из Енглеске у нашу земљу. Коришћени су све до краја 1962. године, када су расходовани са укупно 1510 сати налета.

Сачувани примерци авиона Шорт С.А.6 Силенд[уреди | уреди извор]

Сачувана су два примерка ових авиона један се налази у Naval Aviation Museum (India), Vasco da Gama, Goa, India, а други у Музеју ваздухопловства на аеродрому "Никола Тесла" у Београду. Примерак у музеју у Београду (ев.бр. 0662, ф.бр. SH.1567, ex G-AKLF, exYU-CFK) је задњи лет обавио 18. децембра 1962. како би постао део збирке[3].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Derek D. Dempster, Flying the Sealand, The Aeroplan, 22.June 1951.
  2. ^ Rumbelow.E.A.G., Sealand in the air, Flight, 22.June 1951.
  3. ^ Музеј ваздухопловства-Београд :: Ризница Музеја

Литература[уреди | уреди извор]

  • Derek D. Dempster, Flying the Sealand, The Aeroplan, 22.June 1951.
  • Rumbelow.E.A.G., Sealand in the air, Flight, 22.June 1951.
  • Команда РВ и ПВО,Чувари нашег неба, Војноиздавачки завод, Београд, 1977.
  • Димитријевић, Бојан (2012). Југословенско ратно ваздухопловство 1942-1992. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-163-6. 
  • Јанић, Чедомир; Петровић, Огњан (2011). Кратка историја ваздухопловства у Србији. Београд: Аерокомуникације. ISBN 978-86-913973-1-9. 
  • Јанић, Чедомир. Годишњак српског ваздухопловства за 2007. Београд: Аерокомуникације. 2007. ISSN 1820-9122

Спољашње везе[уреди | уреди извор]