Borislav Jovanović (pesnik)

С Википедије, слободне енциклопедије
Borislav Jovanović
Лични подаци
Датум рођења16. oktobar 1941.
Место рођењаDanilovgrad, Nezavisna Država Crna Gora
ОбразовањеУниверзитет у Београду

Borislav Jovanović (16. oktobar 1941, Danilovgrad, Nezavisna Država Crna Gora) crnogorski pisac, pesnik, esejista, književni kritičar.

Tokom 1990-ih i kasnije Jovanović je, kao uticajni kolumnista dnevnog lista Pobjeda i Crnogorskog književnog lista, afirmisao plejadu mlađih crnogorskih pisaca.[1] O tim, kao i drugim knjigama, napisao je oko 200 bibliografskih jedinica.

Smatra se najznačajnijim tumačem recentnih tokova crnogorske literarne prakse,[2] dok Jovanovićeva zbirka eseja pod naslovom Crnogorski književni urbanitet, sigurno, do ovog trenutka, predstavlja najkompetentniji i izvan Crne Gore najviše citirani književno kritički pogled na crnogorsku novu, prije svega urbanu literaturu.[3]

Bio je aktivni učesnik oštre javne borbe za ustavno priznanje crnogorskog jezika.[тражи се извор]

Jovanović se bavi i temama iz crnogorske kulturne i političke istorije.[4] Njegovi radovi o toj problematici su objedinjeni u knjigama Libroskopija (2002)[тражи се извор] i Crnogorski književni urbanitet (2005).

Skraćena verzija uvodnog teksta za knjigu Crnogorski književni urbanitet objavljena je kao predgovor knjizi Sinovi – pogled na suvremenu crnogorsku prozu [5] koja je 2006. godine štampana u izdanju Antibarbarusa iz Zagreba, Plime iz Ulcinja i Udruge Sa(n)jam knjige iz Pule.

Tekst ovog autora Novi crnogorski roman – dekonstrukcija, autopoetika, diskontinuitet objavljen je u knjizi Najnoviji glasovi crnogorske proze:Književno – istorijski i izborni pogled (Osijek-Cetinje, 2007) u koautorstvu dr Milorada Nikčevića i dr Jakova Sabljića, profesora Sveučilišta u Osijeku.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

Kao pesnik, Jovanović je dobitnik Ratkovićeve nagrade, najvećeg crnogorskog priznanja iz oblasti poezije za svoju zbirku pesama Kenotaf.[6]

Autor je i nekoliko zbirki pesama za decu.

Važnija dela[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]