Si-En-En

Из Википедије, слободне енциклопедије
Si-En-En
CNN
Cnn.svg
Tip: kablovska/informativna
Država: SAD
Dostupnost: svet
Format slike: 480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Osnivač: Ted Tarner
Vlasnik: Cable News Network, Inc.
Sedište: Atlanta
Srodni kanali: CNN International
CNN-IBN
CNN Airport Network
CNN Türk
CNN en Español
HLN
CNN Chile
TNT
Turner Classic Movies
Cartoon Network
Boomerang
TruTV
TBS
Početak
emitovanja:
1. jun 1980.
Vebsajt: http://www.cnn.com/

Si-En-En (CNN, akronim za Cable News Network), međunarodni je 24-satni informativni kanal koji se emituje putem satelita i kablovske televizije.

Si-En-En je 1980. godine osnovao Ted Tarner. Sedište ove televizijske mreže je u Atlanti, dok se program emituje iz tri centra: Atlante, Njujorka i Vašingtona. Najveći Si-En-Enov poduhvat bio je način na koji je ta televizijska mreža pratila Zalivski rat.

Kasnije su mnoge televizijske mreže, poput Skaj njuza, Juronjuza i Al Džazire sledile izvornu ideju Si-En-Ena u načinu izveštavanja.

Međunarodne kritike[уреди]

CNN je gotovo redovno od stranih vlada i organizacija bio optuživan kao propagandno sredstvo u promoviranju američkih političkih ciljeva. Najčešće CNN je optuživan za zauzimanje projevrejskih to jest antiarapskih stajališta o događajima na bliskom istoku, ali je također žestoku optužen od Kine zbog antikineskih stajališta tako da je tamo nastala poslovica "Nemoj biti kao CNN" što u prevodu znači "Nemoj biti pristran" [1] [2] [3].

Osim redovnog informativnog programa koji je po mišljenju kritičara pristran CNN povremeno ima problema s "tehničkim pogreškama". Dvije od najpoznatijih "pogrešaka" u razdoblju 2005 - 2010 koje su dovele do međunarodnih osuda su one iz doba Rata u Južnoj Osetiji kada je CNN prikazao slike grada Chinvali kojega je uništila gruzijska vojska (koju podržava SAD) dok se čitao tekst o napadima Ruske vojske tako da ispada kao da ga je ona uništila [4] i "greška" u prevodu govora iranskog predsjednika koji je 2006. godine izjavio:"Iran ima pravo na nuklearnu energiju, a cilizirane nacije nemaju potrebe za nuklearnim oružjem" dok je to CNN preveo:"Korištenje nuklearnog oružja spada u Iranska prava" [5] (u skladu s SAD politikom). Na prostoru bivše Jugoslavije je jedna od najpoznatijih takvih pogrešaka vezana uz reportažu o demonstracijama srpskih nacionalista povodom hapšenja Radovana Karadžića ilustriranih snimkama daleko spektakularnijih i nasilnijih demonstracija mađarske desnice u Budimpešti. [6]

Spoljašnje veze[уреди]

References[уреди]

  1. ^ From CNN to open source: the redesign of China
  2. ^ CNN, now a four-letter word in China
  3. ^ Souvenir of nationalism 2008
  4. ^ „CNN use footage of Tskhinvali ruins to cover Georgian report“ Приступљено 14. 08. 2008.. 
  5. ^ "CNN 'very disappointed' at being banned from Iran", AFX News Limited, January 16, 2006
  6. ^ http://www.pestiside.hu/20080730/news-flash-cnn-reporting-serb-riot-in-budapest/