Čokoladna brda

С Википедије, слободне енциклопедије
Čokoladna[мртва веза] brda u provinciji Bohol

Čokoladna brda je geološka formacija u Filipinima.[1] Postoje najmanje 1.260 brda, ali postoji mnogo manjih brda njih 1.776 na površini od 50 kvadratnih kilometara.[2] Brda su obrasla zelenom travom koja se tokom sušne sezone osuši, pa brda poprime boju čokolade. Čokoladna brda su poznata turistička atrakcija u provinciji Bohol. Ona se nalaze na zastavi i grbu provincije i simbolizuju obilje prirodnih atrakcija u provinciji. Predložena su za uključivanje na listu svetske baštine UNESCO-a.

Vrste trava[уреди | уреди извор]

Vegetacijom brda dominiraju trave kao što su Imperata cylindrica i Saccharum spontaneum. Nekoliko ih je prekriveno glavočikama i papratima. Između brda je ravna zemlja na kojoj se uzgaja pirinač i drugi usevi. Međutim, prirodnoj vegetaciji sada prete kamenolomi. [3]

Reljef[уреди | уреди извор]

Čokoladna brda su konusna krška brda slična onima koja se nalaze u vapnenačkim regijama u Sloveniji, Hrvatskoj, severnom Portoriku i Kubi.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Eye on the Philippines Архивирано на сајту Wayback Machine (8. децембар 2006) Global Eye Retrieved 22 December 2006.
  2. ^ Chocolate Hills Архивирано на сајту Wayback Machine (9. април 2015) Seven Natural Wonders. Приступљено 10 December 2011.
  3. ^ Bohol Island Herbarium www.pnh.com.ph. Приступљено 14 November 2006.


Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]