Šariputra

С Википедије, слободне енциклопедије

Šariputra
Statue of Śāriputra, depicting his "golden complexion".
Šariputrina statua, na kojoj je uočljiva njegova zlatna boja kože.
Puno imeŚāriputra
Ime po rođenjuUpatiṣya (Pali: Upatissa)
Druga imenaŚāriputra
Mesto rođenjaSelo Nalaka ili Upatiṣja, Radžgir, Magada
 Indija
Mesto smrtiSelo Nalaka ili Upatiṣja, Radžgir, Magada
 Indija
Državljanstvoindijsko

Šariputra (sanskrit शारिपुत्र, Śāriputra; tibetanski: ཤཱ་རིའི་བུ་, pali: Sāriputta) (doslovno „Sarijev sin”); rođen Upatisja (pali: Upatisa); bio je jedan od vodećih sledbenika Bude. On se smatra prvim od Budina dva glavna sledbenika, zajedno sa Maudgaljajana (pali: Moggallāna). Šariputra je imao ključnu vodeću ulogu u Budinom sveštenstvu i u mnogim budističkim školama se smatra da je bio važan u razvoju budističke Abidarme. On se pojavljuje u nekoliko [Mahayana sutras[|Mahajanskih sutri]], a u nekim sutrama koristi se kao kontrapunkt za predstavljanje hinajanske škole budizma.

Budistički tekstovi govore da su Šariputra i Maudgaljajana bili prijatelji iz detinjstva koji su u mladosti postali duhovne lutalice. Nakon što su tragali za duhovnom istinom sa drugim učiteljima svog doba, oni su došli u kontakt sa Budinim učenjima i zaređeni su kao monasi pod njim, nakon čega ih je Buda proglasio dvojicom svojih glavnih učenika. Za Šariputru se pričalo da je postigao prosvetljenje kao arhat dve nedelje nakon zaređenja. Kao glavni učenik Šariputra je preuzeo vodeću ulogu u Sangi, radeći zadatke poput brige o monasima, davanja predmeta meditacije i pojašnjenja tačaka doktrine. On je bio prvi sledbenik kome je Buda dopustio da zaredi druge monahe. Šariputra je umro neposredno pre Bude u svom rodnom gradu i bio je kremiran. Prema budističkim tekstovima, njegove mošti tada su bile položene u manastiru Jetavana. Arheološki nalazi iz 1800-ih ukazuju da su njegove mošti verovatno kasniji kraljevi preraspodelili širom indijskog potkontinenta.

Šariputra se smatra važnim i mudrim sledbenikom Bude, posebno u teravadskom budizmu gde mu je dodeljen status blizak drugom Budi. U budističkoj umetnosti je često prikazan pored Bude, obično sa njegove desne strane. Šariputra je bio poznat po svom strogom pridržavanju budističkih monaških pravila, kao i po svojoj mudrosti i sposobnosti učenja, čime je stekao titulu „General Darme” (sanskrit: Dharmasenapati; pali: Dhammasenāpati). Šariputra se smatra učenikom Bude koji je bio najvažniji u pogledu mudrosti. Njegov ženski ekvivalent bila je Khema (pali: Khemā).

Zaleđina[уреди | уреди извор]

Prema budističkim tekstovima, kada potpuno prosvetljeni Buda stigne na svet, on uvek ima grupu glavnih sledbenika.[1] Za trenutnog Budu, Gautamu, njegovi glavni muški sledbenici bili su Šariputra i Maudgaljajana, dok su njegove glavne sledbenice bile Ksema i Utpalavarna.[2][3] Prema Budavamsi, sve su Bude iz prošlosti sledile ovaj obrazac odabira dva glavna muška sledbenika i dve glavne ženske sledbenice.[4] Nemački budistički naučnik i monah Njanaponika Tera smatra da je razlog zbog kojeg budisti uvek biraju dva glavna sledbenika u uravnoteženju odgovornosti u skladu sa specifičnim veštinama svakog učenika.[5]

Prema Pali kanonu, u dalekoj prošlosti Šariputra se rodio kao bogati brahmin po imenu Sarada koji je svoje bogatstvo razdelio da bi postao asketa koji je stekao veliki broj sledbenika. U to vreme, Saradu i njegove sledbenike posetio je raniji Buda, Anomadasi, i prisustvovao je propovedi glavnih učenika Anomadasi Bude. Čuvši propovijed prvog glavnog učenika Anomadasi Bude, Nisabe, Sarada je postao nadahnut i odlučan da postane prvi glavni sledbenik budućeg Bude. On je ovu želju izrazio pred Anomadasi Budom, koji je izjavio da će njegova aspiracija uroditi plodom. Čuvši to predviđanje, Sarada je otišao kod svog bliskog prijatelja Sirivadhana i zamolio ga da se opredeli da postane drugi glavni sledbenik istog Bude. Sirivadhana je tada prineo veliki dar Anomadasi Budi i njegovim sledbenicima i uputio želju onako kako je predloženo.[6] Dvojica prijatelja su nakon toga provela ostatak svih života i nekoliko budućih života čineći dobra dela.[7] Prema budističkoj legendi, želja se obistinila u vreme Gautama Bude, a Sarada se ponovo rodio kao Šariputra, dok se Sirivadhana rodio kao Maudgaljajana.[6][7]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hecker & Nyanaponika Thera 2003, стр. 31-32.
  2. ^ Mahathera 1998, стр. 235.
  3. ^ Hecker & Nyanaponika Thera 2003, стр. 376-377.
  4. ^ Shaw 2013, стр. 455.
  5. ^ Hecker & Nyanaponika Thera 2003, стр. 67.
  6. ^ а б Hecker & Nyanaponika Thera 2003, стр. 58-61.
  7. ^ а б Malalasekera 2007, стр. 542.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]