Пређи на садржај

Јакопо Пери

С Википедије, слободне енциклопедије
Јакопо Пери
Датум рођења(1561-08-20)20. август 1561.
Место рођењаРим, Папска држава
Датум смрти12. август 1633.(1633-08-12) (71 год.)
Место смртиФиренца, Велико војводство Тоскана
ЗанимањеИталијански композитор и певач

Јакопо Пери (Zazzerino) (20. август 1561 – 12. август 1633) био је италијански композитор и певач у прелазном периоду између ренесансног и барокног стила, често називан ствараоцем опере. Написао је прво оперско дело, Дафне (око 1597), као и прву оперу која је до дана данашњег преживела, Еуридице (1600).

Биографија

[уреди | уреди извор]

Јакопо Пери је рођен у Риму, али је студирао у Флоренси са Кристофано Малвецијем и ишао на посао у бројне цркве, и као органиста и као певач. Накнадно је почео да ради на Медичи двору, прво као тенор певач и пијаниста, а касније као композитор. Његова најранија дела су инцидентна музика за представе, интермеде и мадригале.

У 90-им годинама 16. века, Пери је почео да сарађује са Јакопо Корсијем, водећим покровитељем музике у Фиренци. Веровали су да је савремена уметност инфериорна у односу на класична грчка и римска дела, стога су покушали да поново створе грчку трагедију, како су је разумели. Њихов рад је додат раду од Флорентина Камерате из претходне деценије, што је произвело прве експерименте у монодији, песме соло стила преко continuo баса која се касније претворила у рецитативе и арије. Пери и Корси довели су песника Отавија Ринучинија да напише текст, и резултат је био Дафне, мада данас сматран као нешто потупуно другачије од онога што би Грци препознали, која је виђена као први рад у новој форми, опера.

Ринучини и Пери касније су сарађивали и заједно написали Еуридику. Први пут је изведена 6. октобра 1600. у Palazzo Pitti. Насупрот Дафне, преживела је до дана данашњег (премда ретко икад извођена, а ипак само као историјска вредност). Дело је садржало рецитативе, нови развој који је био између арије и хора и користио је за покретање акције.

Пери је стварао бројне друге опере, често у сарадњи са другим композиторима (као Ла Флора, са Марко да Гаглианом) и такође написао бројна друга дела за различите дворске разоноде. Мали број његових дела се и дан данас изводи, а чак и у време његове смрти његов стил опере је изгледао прилично старомодан у поређењу са радовима релативно млађих реформиста као што је Клаудио Монтеверди. Перијев утицај на те касније композиторе, је ипак био велики.[1]

Гроб у цркви Санта Марија Новела
  • Jacopo Peri: Ai Lettori. Introduzione a 'Le Musiche sopra l'Euridice', revisione e note di Valter Carignano
  • Jacopo Peri: Le Musiche sopra l'Euridice. Revisione e Note di Valter Carignano, L'Opera Rinata, Torino

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Sadie, Stanley (1980). "Jacopo Peri", in The New Grove Dictionary of Music and Musicians. London: Macmillan Publishers Ltd. 

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Sadie, Stanley (1980). "Jacopo Peri", in The New Grove Dictionary of Music and Musicians. London: Macmillan Publishers Ltd. 
  • Jacopo Peri at Encyclopædia Britannica
  • Free scores by Jacopo Peri at the International Music Score Library Project (IMSLP)
  • Free scores by Jacopo Peri in the Choral Public Domain Library (ChoralWiki)