Језерска пастрмка

С Википедије, слободне енциклопедије

Језерска пастрмка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:

Језерска пастрмка или језерска златовчица (лат. Salmo trutta - morpha lacustris) брза, веома лепа слатководна риба која живи у бистрим, чистим језерима, а припада фамилији Salmonidae.

Опис и грађа[уреди | уреди извор]

Језерска пастрмка има врло ситне крљушти, које чврсто належу на тело па их је стога тешко уочити. Први зракови у грудним, трбушним перајама, као и у подрепном перају су беле боје. Леђа су зеленкасто-црне боје, бокови тела сребрнкасти а трбух је бео.

У периоду мрешћења, мења донекле боју тела. На телу постоје ретко распоређене крупне розикасте пеге у облику слова икс.

Може да нарасте и до 1 m, али је обично мања од пола метра. Може достићи тежину до 10 kg, и старост до 15 година.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди | уреди извор]

Живи у мору, а за време мреста мигрира у слатке воде. Међутим, постоје и немиграторне слатководне форме, као оне које насељавају Бохињско језеро и Пливско језеро.

Типичан је становник хладних и кисеоником обогаћених вода. Иако претежно станује у језерима, могуће је наћи је и у рекама. Задржава се у близини обале, и то уз сама ушћа река. Путујући реком узводно на свом путу прескаче препреке.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Језерска пастрмка полно сазрева у старости од 3 до 5 година при дужини од 50 до 60cm. Мрести се на песковитом и шљунковитом дну језера, од октобра до јануара. Уз обалу полаже 3000 до 6000 јаја. Развој ембриона у јајним опнама траје од 65 до 72 дана.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]