Јосафат

С Википедије, слободне енциклопедије
Јосафат
Цар Јудејског царства
Лични подаци
Датум рођења867. п. н. е.
Датум смрти846. п. н. е.
Место смртиЈерусалим,
РелигијаЈудаизам
Породица
ПотомствоЈорам, Азарија, Јехеил, Михаел, Сепатија
РодитељиАса од Јуде
Азубах
ПериодЈудејско царство
ПретходникАса од Јуде
НаследникЈорам

Јосафат (хебрејски: хебр. יהושפט‎ — „судија”) је син Асе од Јудеје, 4. краља краљевства Јудеје[1].

Владавина[уреди | уреди извор]

Јосафат је ступио на престо са 35 година и владао је око 25 година. Покушао је да крене стопама цара Давида, који је за њега био највиши узор живота и делатности. Под њим је Јудино краљевство достигло свој највиши ниво просперитета. Започео је своју владавину јачањем граница државе, а затим се енергично борио против идолопоклонства, упућујући неке од својих сарадника, заједно са левитима и свештеницима, да поучавају народ закону Божијем у свим градовима Јудеје.

Под њим је Јудеја била у миру са народима око себе. У хроникама је сачуван само један помен рата против Јосафата, када су удружене снаге Моаваца, Амонаца и неких из земље Маонита напале Јудеју. Краљ Јосафат је сазнао да се хорде непријатеља крећу према Јерусалиму када су већ били у Хацзон-Тамари, односно у Енгедију (на западној обали Мртвог мора). Јосафат се обратио свом Богу за помоћ и извојевао победу, након чега му се нико други није супротставио. Филистејци су му плаћали данак у сребру, Арапи су уносили много сваке врсте стоке; њену моћ подржавала је јака војска под командом храбрих војсковођа[2].

Библијски извори су његову једину грешку сматрали покушајима да уђе у савез са злим краљевима Израела. Међутим, захваљујући томе, Израел и Јуда су могли привремено не само да мирно коегзистирају, већ и да воде заједничке ратове са Арамејцима и Моавцима као јединственим народом. Уопште, Јосафатова владавина је била срећна и он је мирно умро, остављајући за собом блажено сећање у народу (1. Краљевима. 15, 2 Цар 3, 12, 1 ст. 3, 2 ст. 17-20)[3].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Biblical Timeline”. timeline.biblehistory.com. Приступљено 2024-01-30. 
  2. ^ „From Yahwism to Judahism | Bible Interp”. bibleinterp.arizona.edu. Приступљено 2024-01-30. 
  3. ^ „Пројекат Растко: превод Ђура Даничић : Прва књига о царевима”. www.rastko.rs. Приступљено 2024-01-30.