Љубањски рејон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Љубањски рејон
Любанскі раён
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Белорусија
Област  Минска област
Админ. центар град Љубањ
Површина 1.913,75 km2
Становништво 2009.
 — број ст. 35.444
 — густина ст. 18,52 ст./km2
Временска зона UTC+3
Званични веб-сајт

Љубањски рејон (блр. Любанскі раён; рус. Лю́банский райо́н) је административна јединица другог нивоа на крајњем југу Минске области у Републици Белорусији. Административни центар рејона је град Љубањ.

Географија[уреди]

Љубањски рејон обухвата територију површине 1.913,75 км² и на 11. је месту по величини у Минској области.[1] Граничи се са Салигорским, Стародарошким и Слуцким рејонима Минске области те са Глуским рејоном Могиљовске области и Акцјабрским, Петрикавским и Житкавичким рејонима Гомељске области.

Најважнији водоток је река Ареса која протиче централним делом рејона и чије воде се преко система канала користе за потребе привреде у рејону.

Историја[уреди]

Љубањски рејон основан је 17. јула 1924. с административним центром у Љубању који је тек 1938. административно уређен као варошица (городской посёлок).

Захваљујући опсежним мелиорационим радовима током 20-их година прошлог века непроходна мочвара је претворена у плодну ораницу, и на територији рејона су основане бројне радничке комуне (совхози).

Током Другог светског рата на подручју овог рејона деловали су јаки партизански одреди који су се борили против окупаторских јединица.

Демографија[уреди]

Према резултатима пописа из 2009. на подручју Љубањског рејона стално је било насељено 35.440 становника или у просеку 18,51 ст./км².[2] Од тога броја око половина живи у граду Љубању и варошици Уреча.

Основу популације чине Белоруси (95,61%), Руси (2,08%) и остали (1,59%).

На територији рејона постоји укупно 126 насељених места.

Саобраћај[уреди]

Кроз рејон пролази железничка пруга на релацији Могиљов-Барановичи.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]