Џон Пејн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џон Пејн
Личне информације
Пуно име Џон Брајант Пејн
Датум рођења 8. април 1870.
Место рођења Бостон (Сједињене Америчке Државе САД)
Датум смрти 2. август 1951.
Место смрти Вестон (Сједињене Америчке Државе САД)
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава САД
Спортске информације
Спорт Стрељаштво

Џон Брајант Пејн (енг. John Bryant Paine; Бостон, 8. април 1870.Вестон, 2. август 1951.) је био амерички стрелац који је као представник САД учествовао на Олимпијским играма 1896. у Атини.

Пејн се пријавио у све три дисциплине у стрељашту које су биле на програму, а такмичио се само у једној — војнички пиштољ са 25 метара. Заједно је са својим братом Самнером Пејном дисквалификован је у дисциплини пиштољ брза паљба јер није имао пиштољ прописаног калибра. Браћа су имала „Колт“ револвере који су много супериорнији у односу на пиштоље које су њихови противници користили у тој дисциплини. Џон је био убедљив у такмичењу и освојио је прво место са 442 круга, које је постигао са 25 хитаца у мету од могућих 30. Брат му је био други са 380 кругова и 23 хица у мету.

После ове победе Џон Пејн је одустао од такмичења у трећој дисциплини пиштољ слободног избора правдајући то својом жељом да не омета у такмичењу своје грчке домаћине.

Отац Џона и Самнера Пејна је Чарлс Џексон Пејн који је 1885, 1886. и 1887. освојио престижни Амерички куп у једрењу на води.

Џон Пејн је као поручник 1898. учествовао у Шпанско-америчком рату, а касније је био угледни инвестициони банкар.

Спољашње везе[уреди]