Џорџ Кастер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џорџ Кастер

Custer Portrait Restored.jpg
Џорџ Кастер

Лични подаци
Датум рођења 5. децембар 1839.
Место рођења Њу Рамли (САД)
Датум смрти 25. јун 1876.
Место смрти Литл Бигхорн (САД)
Војска Армија САД
Битке Амерички грађански рат

Џорџ Армстронг Кастер (енг. George Armstrong Custer; Њу Рамли, 5. децембар 1839Литл Бигхорн, 25. јун 1876) је био амерички официр и заповедник коњице током Америчког грађанског рата и ратова са Индијанцима.

Одрастајући у Мичигену и Охају, Кастер је ступио на војну академију Вест Појнт 1858., где је дипломирао као последњи у својој класи. Међутим, избијањем Америчког грађанског рата позван је служити у војсци Уније.

Током грађанског рата стекао је велику славу. Учествовао је у првој бици код Бул Рана, а његовој каријери су помогла познанства са неколико важних официра. Показао се као ефикасан заповедник коњице у бици код Гетисбурга 1863. године. Био је унапређен у привремени чин генерал-мајора, да би на крају рата био враћен на свој чин капетан. При завршетку кампање код Апоматокса, у којој су његови војници одиграли кључну улогу, Кастер је био присутан на предаји генерала Роберта Е. Лија.

Након грађанског рата био је послан да се бори у индијанским ратовима и унапређен је у чин потпуковника. Катастрофалан исход његове коначне битке засенио је све његове досадашње успјехе. Кастер и сви његови људи погинули су 1876. у бици код Литл Бигхорна борећи се против уједињених индијанских племена Сијукса, Арапаха и Шајена под водством поглавице Бика који Седи.

Спољашње везе[уреди]