Сијукси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Седећи Бик - поглавица Сијукса

Сијукси (франц. Sioux; IPA:/ˈsuː/[1]) су северноамерички индијански народ настањен између река Мисисипи и Мисури. Један су од три народа који припадају siouan супкултури и говоре тим дијалектом.

Порекло имена[уреди]

Најранија позната прадомовина Сијукса било је подручје мочварних предела принчаних језера, у данашњој Минесоти. Ово је крај познат по томе што га насељавају племена Чипава или Ојива Индијанаца, живели су од сакупљања самониклог дивљег воденог пиринча.

Сијукси нису били посебно племе већ конфедерација од седам племена где је свако имало посебан назив за себе, односно за конфедерацију. Племена колективно називана Тетон себе или конфедерацију називала су Лакота (='савезници'), Индијанци Дакота, по којима су деје савезне америчке државе (Северна Дакота и Јужна Дакота) добиле име опште су познати (унутар англофонске заједнице) као Сантее. Трећа заједница сродних племена нама познати као Јанктон себе су називали Накота. Од ових Накота, једна група Вазикуте Индијанаца (од Јанктонаи Сијукса) одвојила се и прикључила ловцима на бизоне познатим као Плаинс Кри. Они дан-данас себе називају Накода. Накода (познатији као Асинибоин) и Накота Индијанци се не смеју бркати, али рођака имају на обе стране.

Нека племена Сијукса су називали 'резачи вратова', тако су их Вране називали, Команчи, Арапахо Индијанци Натни или Натнихина,

Историја[уреди]

Сијуксе испрва налазимо у подручју принчаних поља у Минесоти, посебно се наводе језера Мајл Лејкс. Индијанци из ових крајева (Меномине, Чипава и Сијукси) жели су ову биљку и користили је у прехрани. Борба за превласт над пољима пиринча између Чипава и Сијукса довела је до прогона Сијукса из тих крајева. Они реку Мисоури прелазе пре 1750.. На подручју Блек Хилс-а налазимо их 1765.

1862. Мала Врана направио је покољ у Минесоти побивши 700 насељеника и 100 војника. Касније су још два датума веома значајна у њиховој историји. То је победа Седећег Бика који је 1876. са својим Сијуксима и још неким савезницима потукао пуковнију генерала Кастера и многобројних добровољаца на реци Литл Бигхорн. Овој битки претходила је и мало спомињана борба на Девилс Тауеру. Овде су веома жесток отпор приредили мање покретни старци који нису могли пратити темпо племена. Седећи Бик тражио је најповољнији положај за пружање отпора добро опремљеној америчкој војсци.

Други значајан али тужан догађај збио се 1890., када је извршен велики покољ над племеном Миникова, у којем су највише страдали жене и деца. Овај догађај баца велику љагу на америчку историју, познат је као Покољ код Воундед Кни.

Сијукси данас живе по резерватима у Сједињеним Државама и Канади.

Обичаји[уреди]

Сијукси су типично племе преријских Индијанаца, ловаца на бизоне. Њихова најкарактеристичнија настамба је кожни шатор тепи. Он се лако склапа и расклапа и пренесе на друго место и поновно постави. Бизон, главна ловина, користи се за храну, израду настамби, одеће, покривача, тетива за лукове, и других ситних ствари. Од бизона се није ништа бацало. Уништење ових животиња доводи до глади међу становницима прерија као што су Индијанци Црна стопала, Арапахо, Чејени, Кијова и други. Коначна последица била је мржња према белцима и рат.

Изгубиши извор хране Индијанци постају зависни од помоћи коју им даје влада. Они морају препуштати своју земљу држави или је продавати у бесцење.

Коњ је још један симбол културе и Сијукса и других преријских скупина. Коњ је симбол богатства, за њега се купују жене; човек без коња је нико и ништа, он нема никаквог угледа.

Шамани су играли значајну улогу међу Сијуксима. Постојали су и шамани-бердаши, били су раширени међу многим племенима, као код Индијанаца Навахо (који су их називали „Надле"), Илиноис-Индијанци такође их познају, и други. Сијукси су их звали „винктес“. Шаман-бердаш био је веома утицајан, он је носио женску одећу, а у борби није смео носити 'мушко' оружје. Бердаше су веома поштовали, али су се истовремено правиле и шале на њихов рачун. Они су свакако били хомосексуалци, а међу њима било је и бракова. Реч бердаш вуче порекло од персијског „бардај“, у значењу пасивног хомосексуалног партнера.

Извори[уреди]

  1. Sioux | Define Sioux at Dictionary.com, Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Сијукси
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима