Аватар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Аватар (вишезначна одредница).
Вишнуови аватари

Аватар (санскрит: अवतार avatāra силазак, у значењу силазак са неба) означава инкарнацију божанства на земљи у хиндуизму. Бог долази да услиши неку потребу човечанства. У том смислу, Заратустра, Буда, Исус и Мухамед сматрају се аватарима. Индуси се моле живим или мртвим аватарима.

У делу багавад гита бог Кришна каже: „За спас доброга, за уништење зла и због очувања вечног закона, повремено ћу се појављивати у инкарнацијама“ (IV, 8).

Лекције којима их уче аватари, човечанство постепено претвара у праксу, проширујући разумевање смисла живота и доприносећи духовној еволуцији.

Концепт аватара се развио касно у хиндуистичкој митологији, али се појављује још у списима упанишаде као принцип који се стално изнова објављује свету.

Бог Кришна се сматра јединим потпуним аватаром бога Вишну. Остали аватари су делимичне манифестације божанских принципа. Основна функција аватара је увек иста; то је поновно успостављање дарме, или вечног закона (поретка, доктрине). Аватар то чини у складу са духом епохе у којој се појављује. У овом послу им некада помажу чудесне силе у лику помоћника (vibhûti).

Види још[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :