Административна подела Италије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Република Италија својим Уставом из 1948. предвиђа унутрашње државно уређење, којег чини 20 регија (итал. regione) или покрајина, које су утемељене на основу различитих историјских, географских, културних и привредних критеријума. Италијанским регијама Уставом је загарантована одређена количина самосталности, које се неке од регија и придржавају. Пет регија имају посебан статус самосталности, а ту спадају регије: Фурланија-Јулијска крајина, Сардинија, Сицилија, Трентино-Јужни Тирол и Долина Аосте.

Последњих година су се у италијанском политичком крајолику појавиле одређене тензије за још већом самосталности регија, па чак и одвајањем од државе. Једна од политичких партија која се најгласније заузима за то је ултра-аутонмистичка Северна лига италијанског политичара Умберта Босија.

Трентино-Јужни Тирол има два главна града: Тренто за већинско италијански део Трентино и Бозен-Болцано за већинско немачки део Јужни Тирол. Свака од италијанских регија има свој парламент и владу (итал. Giunta Regionale) на чијем челу се налази председник.

Мапа Италије
Регије Италије
Регија Главни град
1. Абруцо Л'Аквила
2. Долина Аосте
Аоста
3. Апулија Бари
4. Базиликата Потенца
5. Калабрија Катанцаро
6. Кампанија Напуљ
7. Емилија-Ромања Болоња
8. Фурланија-Јулијска крајина Трст
9. Лацио Рим
10. Лигурија Ђенова
11. Ломбардија Милано
12. Марке Анкона
13. Молизе Кампобасо
14. Пијемонт Торино
15. Сардинија Каљари
16. Сицилија Палермо
17. Трентино-Јужни Тирол Тренто
18. Тоскана Фиренца
19. Умбрија Перуђа
20. Венето Венеција

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]