Портал:Италија

Са Википедије, слободне енциклопедије
Портал:Италија

Википортал Италија

Италијанска Република (итал. Repubblica Italiana) је држава на југу Европе. Италија обухвата Апенинско полуострво и три велика острва на Средоземном мору: Сицилију, Сардинију и Елбу. Једину копнену границу има на северу, на Алпима, где се граничи са Француском, Швајцарском, Аустријом и Словенијом. Независне државе Сан Марино и Ватикан налазе се унутар територије Италије.

Италија је место настанка Римског царства, једног од највећих царстава старог века. Варварске инвазије уништиле су Западно римско царство и омогућиле стварање германских држава на тлу Италије. Византија и Франачка су у раном средњем веку поседовале значајне делове Италије. Каснија подела Италије на мале државе омогућиле су Светом римском царству, Француској и Аустрији да доминирају италијанском политиком. Италија је уједињена у другој половини 19. века. Од уједињења па до краја Другог светског рата, Краљевина Италија је створила колонијално царство у Средоземном мору и источној Африци. Од 1946. Италија је република.

Веома је позната по кулинарским способностима, моди, дизајну, одећи, архитектури, уметности, музици и осталим знаменитостима које у великом броју посећују туристи. Италија је један од оснивача НАТО-а, групе Г8 и Европске економске заједнице, данашње Европске уније.

Изабрани чланак

Данте Алигијери
Данте Алигијери

Данте Алигијери (итал. Dante Alighieri; мај/јун 126514. септембар 1321) је био пјесник из Фиренце (Италија). Његово највеће дело, Божанствена комедија, кулминација је средњовековног погледа на свет и основа модерног италијанског језика.

Када је Дантеу било 12 година (1277) верен је Ђемом Донати. Уговорена венчања у раним годинама, у то доба су била уобичајена.

У осамнаестој години Данте је срео Гвида Кавалкантија, Лапо Ђианија, Ћина да Пистоја и нешто касније Брунета Латинија. Они су заједно постали вође литерарног покрета „Слатки нови стил" (Dolce Stil Nuovo). Брунето је касније добио посебан помен у Божанственој комедији због онога чему је научио Дантеа.

У том периоду је срео и Беатриче Портинари, кћерку Фолка Портинариа. Тешко је одгонетнути од чега се састојала ова љубав, али се догодило нешто веома битно за италијанску културу. У знак ове љубави Данте је оставио свој траг помогавши песницима и писцима да открију тему љубави која никада до тада није била толико наглашена. Љубав према Беатриче је очигледно постала разлог за поезију и живот.

више о Дантију Алигијерију...

Изабрана слика

Планине Ђенарђенту

Јесте ли већ чули да...

Јесте ли знали

Канал Гранде, Венеција
Канал Гранде, Венеција

Додатна обавештења

  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за италијанску географију, на крај чланка додајте шаблон {{клица-геог}}
  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за италијанску историју, на крај чланка додајте шаблон {{клица-ист}}

Знаменити Италијани

Моника Белучи
Моника Белучи

Моника Ана Марија Белучи (итал. Monica Anna Maria Bellucci; Чита ди Кастело, Италија, 30. септембар 1964) је италијанска глумица и модел.

Моника Белучи је рођена као једино дете власника транспортног предузећа, Луиђија Белучија, и сликарке, Марије Густинели. Каријеру је започела као модел, и то у 16. години, када је похађала Лићео Класико. Касније, када је уписала право на Универзитету у Перуђи, наставила је да ради као модел да би зарадила новац за школовање.

Ретка комбинација савршеног лица и заносног тела Моники Белучи је донела титулу секс-симбола. Уопште се сматра једном од најлепших жена. Бројни часописи за мушкарце је редовно сврставају у сам врх својих избора лепоте и сексипила. Сама Моника о свом изгледу у интервјуу за BBC каже следеће: „Лепота је хендикеп ако си глуп, а не ако си интелигентан и знаш је искористити. Осећам се добро и угодно у свом телу, али не због тога што сам лепа. Познајем многе лепе људе и њихови животи су једноставно ужасни. Јако су несигурни у себе... Срећна сам што сам вољена и што имам дивну породицу.“

Године 1988. преселила се у италијански центар моде, Милано, где је почела да ради за Елит модел менаџмент. Годину дана касније почиње да ради за модне куће из Париза и Њујорка, као што су: Еле и Долче и Габана. У току те године почиње да узима часове глуме да би 1990. године добила своју прву улогу у ТВ филму Живот са синовима.

Остали википортали