Албока

С Википедије, слободне енциклопедије
Албока
Албока
Класификацијадрвени дувачки инструменти
Развијенкрај 13. века

Албока је дрвени дувачки инструмент са једноструким језичаком који се састоји од једне трске, две мелодијске цеви малог пречника са рупама за прсте и звона традиционално направљеног од животињског рога. На баскијском језику, албока се зове albokari. Обично се користи за пратњу тамбурашке групе.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Албока је пореклом из Баскије, слични инструменти са једном лулом су заступљени широм Шпаније, у Мадриду (gaita serrana), Астурији (turullu), Кастиљи и Андалузији (gaita gastorena). Назив албока је изведен из арапске речи al-bûq (البوق) што значи труба или рог. Инструмент који је претходио албоки је направљен од једне трске, рупама малог пречника за прсте и звона традиционално направљеног од животињског рога.[2] Потиче од инструмента идиоглот са једном трском који је пронађен у Египту 2700. године пре нове ере.[3] Током Старог краљевства мемети су били приказани на рељефима седам гробница у Сакари, шест гробница у Гизи и пирамидама краљице Кенткаус.[4] Свирачи инструмента би дували у рог како би активирали трску уместо да је држе у устима.[5] Албока, за разлику од овог инструмента, има две луле од трске, дрвену дршку и рог на сваком крају. Верује се да потиче од мароканске дупле луле за рог која има две цеви од трске од којих је свака опремљена крављим рогом.[3] Основана је у Шпанији крајем 13. века и приказана је у Александровој песми и преживелим средњовековним скулптуралним црквеним украсима. Познати свирачи албоке су Ибон Котерон и Алан Грифин.[6]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Alboka”. Musicologie.org. Приступљено 2020-04-26. 
  2. ^ „Construcción de una alboka tradicional "ITXE". Construyetualboka.blogspot.com. 6. 11. 2011. Приступљено 21. 4. 2021. 
  3. ^ а б Midgley, R., ур. (1976). Musical Instruments of the World. United States: Diagram Visual Information Ltd. 
  4. ^ Rice, A.R. (1992). The Baroque Claringet. New York, NY: Oxford University Press. 
  5. ^ Jenkins, J.; Olsen, P.R. (1976). Music and Musical Instruments of the World of Islam. Kent, UK: Westerham Press Ltd. 
  6. ^ „Alboka information, overview and history”. Alboka Lamoille (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 12. 12. 2022. г. Приступљено 2020-04-26. 

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Barrenchea, José Mariano y Riezu, P. Jorge de, "Alboka. Entorno folklórico" Archivo Padre Donostia. Lecaroz (Navarra), 1976.