Једноструки језичак

С Википедије, слободне енциклопедије
Трске за алт и тенор саксофон.
Једноструки тршчани инструменти Mantoura, Rischok, Chalumeau, Birbynė.

Једноструки тршчани инструмент (итал. ancia semplice, енгл. single reed, франц. anchе simple, нем. einfaches Rohrblatt)[1] је онај дрвени дувачки инструмент који користи само једну трску, једноструки (прост) језичак, да би произвео звук[2].[3]

Историјат[уреди | уреди извор]

Најраније инструменте са једном трском налазимо у древном Египту, као и на Блиском истоку, Грчком и Римског царству. Најраније врсте једнотршчаних инструмената користиле су идиоглоталне језичке, који су били начињени и обликовани на самој цеви свирале од трске (тршчани језичак је засечен на делу тела свирале). Много касније једнотршчани инструменти почели су да користе хетероглоталне језичке, где је трска исечена и одвојена од цеви трске и стављена на неку врсту усника.

Насупрот томе, на двотршчаном инструменту (као што је обоа и фагот), не постоји усник; два дела трске вибрирају једна насупрот друге. Трске се традиционално праве од биљке трска и производе звук када се дува ваздух на или кроз њих.

Већина једнотршчаних инструмената потичу од једнотршчаних идиоглоталних инструмената званих "мемет", нађених у Египту још 2700. п. н. е. Због своје крхкости, инструменати из доба антике нису сачувани, али зато преовладавају иконографски докази о њиховом постојању. Током Старог Краљевства у Египту (2778-2723 п. н. е), мемети су осликани на рељефима седам гробница, шест гробова и на пирамидама. Већина мемета су били "двоструки кларинети"[4], где су две цеви биле везане или слепљене да формирају један инструмент. Вишеструке свирле су коришћене да појачају звук или да стварају снажан тон са незнатним варијацијама у штимовању међу свиралама. Једна од цеви је обично издржавала само тон. Дизајн ових једноставних инструмената бескрајно је варирао.

Ове врсте "двоструких-кларинета" су и данас распрострањене, али су се такође развиле и у поједностављене једноструке-кларинете и хорнпајпе (стари енглески дувачки инструмент). Савремени идиоглоти пронађени у Еигпту укључују arghul [5] и зумару.

Примери укључују кларинете, саксофоне, и неке гајде.

Модерни инструменти[уреди | уреди извор]

Историјски[уреди | уреди извор]

Традиционални[уреди | уреди извор]

Европски
Блискоисточне

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]