Алопеција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Алопеција
Текст за оне који не могу да виде слику
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностдерматологија
ICD-10L65.9
ICD-9-CM704.0
OMIM123400
DiseasesDB14765
eMedicineпед/1798
Patient UKАлопеција
MeSHD000505

У дерматологији, алопеција се односи на убрзано опадање косе. О алопецији углавном говоримо када губитак косе прелази 100 длачица дневно током дугог периода. Други назив за апелацију је ћелавост али се ова реч употребљава за особу која је у крајњем развоју алопеције.

Историја[уреди]

Ћелавост је непрестано бринула мушкарце током историје. Од антике до данас, мушкарци су користили и користе различите препарате и третмане како би прекрили алопецију. Нарочито се могу навести коњска слина, стајски гној или паучина који се наносе на месту алопеције и који би требали обновити длаку али без великог успеха.[1]

Физиологија[уреди]

Нормалан и ненормалан губитак косе[уреди]

Особа има у просеку 100.000 до 150.000 власи и губи око 40 до 100 власи дневно а током сезонских промена и до 175 власи дневно. Управо у овој фази коса се највише обнавља. Губитак косе сматра се патолошким када особа изгуби више од 100 власи дневно током прилично дугог периода. Дијагноза овог пада захтева консултацију, а понекад и преглед који се зове „трикограм“ (неколико длака су снимљене на различитим местима коже главе и посматране под микроскопом).[2] О ћелавости говоримо када је пад локализован на челу, изнад слепоочнице и на врху главе. Понекад је потребан хормонски преглед код жена.

Класификација[уреди]

Алопеција

Постоји пет врста алопеције:[3]

  • Nаследна андрогенетска алопеција
  • Акутна алопеција
  • Локализована алопеција
  • Конгенитална алопеција
  • Алопеција ареата

Референце[уреди]

  1. ^ „Alopecija i sve njene vrste, uzroci i lečenje”. Minut za mene (на језику: српски). 14. 4. 2018. Приступљено 6. 2. 2020. 
  2. ^ „Ćelavost na pečate opadanje kose u pečatima kod dece - Decija dermatologija”. Дерматим (на језику: српски). Приступљено 6. 2. 2020. 
  3. ^ „Bolesti kose opadanje i gubitak kose - Dermatim Beograd”. Дерматим (на језику: српски). Приступљено 6. 2. 2020. 
Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).