Алфа ћелије

С Википедије, слободне енциклопедије
Алфа ћелије
Langerhanssche Insel.jpg
Лангатсово острвце у коме се налази 15% до 30% алфа ћелија
Идентификатори
THH3.04.02.0.00025
FMA70585
Анатомска терминологија

Алфа ћелије (α-ћелије) су врста ћелија које се формирају у деловима ендокриног панкреаса и чине 15% до 20% (од укупног броја) ћелија Лангерхансових острваца. Алфа ћелије луче хормон глукагон, чији је главни ефекат повећање нивоа глукозе у крви.[1]

Алфа ћелије се углавном налазе на периферији Лангенхансових острваца панкреаса и окружују бета ћелије са свих страна заједно са делта ћелијама.

На електронској микроскопији, алфа ћелије се разликују по карактеристичним гранулама које садрже густо језгро окружено уским светлим халом. Величина гранула је око 230 Нм. Оне су отпорне на алкохол, али се растворају у води и показују афинитет за бојење киселином.

Према најсавременијим сазнањима о главном инкретину-хормону – GLP-1, посебно је значајна улога овог хормона у регулацији секреције инсулина, преко дејства на бета и алфа ћелије панкреаса. Најпотентнији глукоинкретин-хормон, GLP-, стимулише секрецију инсулина зависну од нивоа гликозе и при еугликемији, односно GLP-1 игра главну улогу у ентероинсулинској осовини. Дејство GLP-1 на ћелије D и бета-ћелије непосредно је, док је дејство на алфа-ћелије посредно, односно GLP-1 инхибише лучење глукагона паракриним механизмом путем стимулације лучења соматостатина.[2]

Познато је да GLP-1 „дозвољава“, у активацији гликозе, да се повећа секреција инсулина из бета ћелија, односно GLP-1 може „опремити“ бета ћелије да буду гликозно компетентне.

Он такође стимулише биосинтезу проинсулина (транскрипцију гена за инсулин), стимулише секрецију инсулина, а најновија истраживања указују да стимулише пролиферацију и неогенезу бета ћелија ендокриног панкреаса.

Такође он стимулише лучење соматостатина, а на алфа ћелије панкреаса делује тако што инхибише секрецију глукагона. Међутим, нејасно је да ли GLP-1 инхибише секрецију глукагона непосредним дејством на алфа ћелије или познатим паракриним ефектима инхибиције инсулина и соматостатина на алфа ћелије.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Arthur C. Guyton Medicinska fiziologija, Medicinska knjiga-Beograd-Zagreb 1990
  2. ^ Ding WG, Renstrom E, Rorsman P, Buschard K, Gromada J. Glucagon like peptide 1 and glucose-dependent insulinotropic polypeptide stimulate Ca2+ induced secretion in rat alpha-cells by a protein kinase A mediated mechanism. Diabetes 1997;46:792-800.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. National Library of Medicine — Medical Subject Headings на сајту Medical Subject Headings