Амапа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Амапа
порт. Amapá
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Бразил
Админ. центар Макапа
Највећи град Макапа
Површина 142.814.585 km2
Становништво 2012.
 — број ст. 698.602
 — густина ст. 0 ст./km2
 — ISO 3166-2 BR-AP
Званични веб-сајт

Амапа порт. Amapá је бразилска савезна држава, налази се на крајњем северу, и граничи се са Француском Гвајаном и Суринамом на северу, а на југу и западу са бразилском савезном државом Пара. Река Ојапок прави границу између Гијане и Бразила и њено ушће је најсевернија тачка Бразила. Скоро 90% површине Амапе чине Амазонске кишне шуме, од тога је преко 70% потпуно неистражено. Још једна од атракција је и екватор који дели покрајину. Једина могућност доласка у највећи град Амапе Макапу је бродом или авионом.

Историја[уреди]

Ова област је припадала капетанији Коста ду Кабу Норте, у коју су упадали Енглези и Холанђани. Миром из Утрехта 1713. године успостављена је граница између Бразила и Француске Гијане, коју Французи нису баш поштовали. Са открићем злата и скоко цена гуме на светском тржишту почело је повећано насељавање ове области. До 1943. године област Амапе била је у саставу савезне државе Пара. Упркос открићу великих налазишта руде мангана који је јако утицао на економију Амапа је добила статус државе тек са доношењем новог Устава 1988. г.

Географија[уреди]

Велики део територије државе Амапа је окружен шумама. Клима је типично тропска без суве сезоне.

Економија[уреди]

Услужни сектор узима највеће учешће у БДП са 87,6 %, док је индустријски представљен са 7,8 %, а пољопривреда са 4,6 %. Амапа извози: дрво 75,5 %, руде 18,7 %.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]