Амапа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Амапа
порт. Amapá
Застава
Застава
Грб
Грб
Положај
Држава  Бразил
Админ. центар Макапа
Највећи град Макапа
Површина 142.814,585 km2
Становништво 2012
 — Број ст. 698.602
 — Густина ст. 4,9 ст/km2
 — ISO 3166-2 BR-AP
[[1] Званични веб-сајт]

Амапа порт. Amapá је бразилска савезна држава, налази се на крајњем северу, и граничи се са Француском Гвајаном и Суринамом на северу, а на југу и западу са бразилском савезном државом Пара. Река Ојапок прави границу између Гијане и Бразила и њено ушће је најсевернија тачка Бразила. Скоро 90% површине Амапе чине Амазонске кишне шуме, од тога је преко 70% потпуно неистражено. Још једна од атракција је и екватор који дели покрајину. Једина могућност доласка у највећи град Амапе Макапу је бродом или авионом.

Историја[уреди]

Ова област је припадала капетанији Коста ду Кабу Норте, у коју су упадали Енглези и Холанђани. Миром из Утрехта 1713. године успостављена је граница између Бразила и Француске Гијане, коју Французи нису баш поштовали. Са открићем злата и скоко цена гуме на светском тржишту почело је повећано насељавање ове области. До 1943. године област Амапе била је у саставу савезне државе Пара. Упркос открићу великих налазишта руде мангана који је јако утицао на економију Амапа је добила статус државе тек са доношењем новог Устава 1988. г.

Географија[уреди]

Велики део територије државе Амапа је окружен шумама. Клима је типично тропска без суве сезоне.

Економија[уреди]

Услужни сектор узима највеће учешће у БДП са 87.6%, док је индустријски представљен са 7.8%, а пољопривреда са 4.6%. Амапа извози: дрво 75.5%, руде 18.7%.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]