Пернамбуко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пернамбуко
порт. Pernambuco
Застава Грб
Застава Грб
Положај
Главни град Ресифе
Највећи град Ресифе
Површина 98.311,616 km²
Становништво 2012.
 - Број 8.931.028
 - Густина становништва 91 ст./km²
ISO 3166-2 BR-PE
Веб-сајт pe.gov.br

Пернамбуко је држава у Бразилу, лоциран на сјевероистоку земље. На сјеверу граничи са државама Параиба и Сеара, на западу са државом Пјауи, а на југу са Баијом и Алагоајсом. Западни дио државе излази на атлантски океан. Назив је добила по тропском дрвету које расте на просторима ове државе.

Географија[уреди]

Архипелаг Фернандо ди Нороња из птичије перспективе

Територија ове државе је већином прекривена грубом, трновитом вегетацијом под називом каатинга (caatinga). Ријека Сао Франсиско је главни извор воде за ову област. Обалски појас је плодан и у њему се налазе плантаже шећерне трске. Клима је блага, али ипак у вишим предјелима температура у току зиме може да падне испод 5 °C, што је за бразилске прилике прилично ниска температура.

Архипелаг Фернандо ди Нороња, у атлантском океану, 535 km сјевероисточно од главног града Ресифеа, је саставни дио државе од 1988. године.

Историја[уреди]

Први европљани који су стигли и колонизирали просторе данашњег Пернамбукоа су били португалци. Португалски краљ Жоао III, је 1534. године у Бразилу створио насљедне капетаније. Пернамбуко је била једна од ових капетанија и додијељена је португалском племићу по имену Duarte Coelho. У Пернамбуко, тада познат по имену Нова Луситанија, Duarte Coelho'је стигао 1535. године и основао управу у близини данашњег града Олинда. Послије неколико крвавих борби са домородцима и француским колонизаторима, Дуарте оснива град Олинда, чиме је практично заживјело португалска власт на просторима његове капетаније. Убрзо за Олиндом (првим главним градом), оснива се и Игарасу, 1537. године.

Пернамбуко је у ово доба, заједно са Сао Винсентеом била једина просперитетна капетанија, захваљујући плантажама памука и шећерне трске. Уз помоћ Холандске источноиндијске компаније, саграђена су постојења за прераду шећерне трске, чиме је Пернамбуко још више напредовао, па је 1612. године Пернамбуко производио 14 000 тона шећера годишње, а 1640. године је само у Холаднију извезено 24 000 тоне шећера.

1630. године, Пернамбуко, као и већина осталих португалских посједа у Бразилу, долази у посјед Холандије, а гроф од Насауа (Johan Maurits van Nassau-Siegen) је постављен као управник Нове Холандије. Насауова власт оснива град Маританију, данашни Ресифе, на делти острва, прилично сличне топографије као и Холандија. Овим сва моћ се полако почиње преливати из старе престонице, Олинда у Ресифе. Холандска администрација је много тога доброг донијела у Пернамбуко, а највећи се утицај осјећао у урбанизму, култури и науци. Холандски дух је и данас препознатљив у Пернамубку, у његовом становништву, нагласку који користе становници, као и у архитектури.

1654. године Португал осваја Ресифе и Олинда опет постаје политички центар. Ипак Ресифе задржава статус главне луке и остаје главни комерцијални град у Пернамбуку.

1710. године, у Пернамбуку је избио рат практично између градова Ресифе и Олинда, а у суштини је био рат између власника шећерана у Олинди и околини, против трговаца из Ресифеа.

19 вијек је био буран у Пернамбуку, као и у читавом Бразилу. 1817. године избија Пернамбуканска револуција, покрет чији је циљ био одвајање Пернамбука из Португалске империје и проглашење Републике Пернамбуко. Основни разлози револуције су били незадовољство колонијалном администрацијом. Република је проглашена 7. марта, 1817. године. Послије војне интервенције, 20. маја, исте године, побуњени Пернамбуко је враћен у Португалску империју. Застава те Републике Пернамбуко је данашња застава државе Пернамбуко.

У вријеме када су скоро све бразилске колоније водиле борбу за ослобођење од Португалске империје, на територији данашњег Пернамбука, Параибе, Рио Гранди ду Норти и Сеаре, 2. јула 1824. године створена је Еквадорска Конфедерација (Confederação do Equador). 29. новембра, исте године, снаге конфедерације су капитулирале и Еквадорска Конфедерација је нестала.

1848. године, као одговор на Европске либералне револуције које су се десиле, Пернамбуко је био поприште кратке либералне револуције под називом Praieira revolt.

Привреда[уреди]

Привреда Пернамбукоа је и данас базирана на пољопривреди (претежно шећерна трска и сточарство) али и на индустрији (хемијској, металургији, електронској и текстилној).

Спољашње везе[уреди]