Француска Гвајана

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Гвајана (вишезначна одредница).
Француска Гвајана
Guyane française
Застава Француске Гвајане Грб Француске Гвајане
Застава Грб


Положај Француске Гвајане
Главни град Кајена
Службени језик француски
Облик државе Француске прекоморске територије
 — Председник Рудолф Александер
Површина  
 — укупно 83,534 km2
Становништво  
 — 2011. 237.549 [1](186)
 — густина 2.7/km2
Валута Евро
Временска зона UTC -3
Интернет домен .gf
Позивни број +594

Француска Гвајана или Француска Гијана (франц. Guyane française, службено франц. Guyane) је прекоморски департман Републике Француске. Са површином од 86.504 км-², највећи је француски департман и површином највећа територија Европске уније изван Европе. То је једина француска, а уједно и једина територија Европске уније у Јужној Америци. Екваторска шума покрива највећи део територије Францсуке Гвајане.

Службено име департмана у европским и француским круговима је Гвајана. Придев „француска“ се додаје још из колонијалних времена, кад су постојале три Гвајане: Британска Гвајана (данас Република Гвајана), Холандска Гвајана (данас Суринам) и Француска Гвајана.

Географија[уреди]

Француска Гвајана има површину од 86.504 км². Атлантска обала је дуга 378 километара, границу са Бразилом дужине 730 километара чини река Ојапок, а граница са Суринамом је дуга 510 километара.

Река Ојапок на граници са Бразилом

Ова област обухвата део Гвајанских планина које покривају 1,5 милион км² на североистоку Јужне Америке. Геологију одликује велики број водопада. Највиши врх је Мон Белви де Инини на 850 метара висине. Најважније реке су Марони (на граници са Суринамом), Синамари, Апруагу и Ојапок (на граници са Бразилом).

Француска Гвајана важи за највећу шумску област Француске и Европске уније. Тропском шумом је покривено 90% територије. Највећи део становништва живи поред обале, где се налазе већи градови:

Економија[уреди]

Француска Гвајана је веома зависна од француских субвенција. Главна индустријска грана је риболов (чини 75% извоза), експлоатација злата и дрвета. Стопа незапослености је 20-30%.

У месту Куру је смештен Европски свемирски центар који запошљава 1700 људи и извор је 25% БДП територије.

Туризам је све значајнија делатност.

Демографија[уреди]

Више од 5.000 држављана Француске Гвајане говори неки од домородачких језика као матерњи. Најраспрострањенији су језици из породице кариб (мање од 3.000), аравак (пар стотина) и из породице тупи-гварани језици вајампи (мање од 1.200) и емериљон (400).

Демографија

Референце[уреди]

  1. Национална агенција за статистику [1]

Спољашње везе[уреди]