Андрија Веселиновић

С Википедије, слободне енциклопедије
Андрија Веселиновић
Andrija Veselinović.jpg
Андрија Веселиновић
Пуно имеАндрија Веселиновић
Рођење(1949-07-12)12. јул 1949.(73 год.)
Јежевица код Чачка, ФНРЈ

Андрија Веселиновић (Јежевица код Чачка, 12. јул 1949) српски је историчар и професор Филозофског факултета у Београду и шеф Катедре за историју српског народа у средњем веку.

Основну школу завршио је у Јежевици, а гимназију у Чачку, да би се 1968. године уписао на групу за историју Филозофског факултета у Београду. Дипломирао је 1975. године са темом „Источна Србија у средњем веку“. Добитник је Октобарске награде за радове студената, док је сам дипломски рад објављен касније у стручној периодици.

После дипломирања уписао је последипломске студије на смеру Историја народа Југославије у средњем веку. Изабран је 1979. године за асистента-приправника на Катедри за историју народа Југославије у средњем веку. Магистарски рад „Трговина у Србији у доба Деспотовине“ одбранио је 1982. године. Након вишегодишњег исцрпног прикупљања грађе у Хисторијском архиву у Дубровнику, 1993. године је одбранио докторску дисертацију „Држава српских деспота“. У марту 1994. године изабран је за доцента, 1999. године за ванредног, а 2004. године за редовног професора на истој катедри. Професор је по позиву на Филозофском факултету у Српском Сарајеву. Члан је Комисије за грб, заставу и химну Министарства правде, Комисије за пројекте (историја, етнологија, археологија) Министарства за науку, технологије и развој Владе Републике Србије.

Важнији радови[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]