Антихрист

С Википедије, слободне енциклопедије
Антихрист и Ђаво

Антихрист (грч. Ἀντίχριστος; хебр. אנטיכריסט) или Лажни Месија (грч. Ψευδός Μεσσίας; хебр. משיח שקר‎‎) у хришћанству се генерално сматра фигуром зла која ће лажно тврдити да је Христос (Месија). Термин Антихрист се у Новом завјету помиње пет пута у Првој и Другој посланици Јовановој, једном у множини[1] и четири пута у једнини.[2]

Исус, за кога хришћани вјерују да је Јеврејски месија (Христос), појавиће се у свом Другог доласку на Земљу да би се суочио са Антихристом, који ће се сматрати највећим лажним месијом у хришћанству. Као што је Христос спасилац и идеалан модел за човјечанство, његова супротност ће бити јединствена фигура концентрисаног зла, према Бернанду Макгину.

У исламској есхатологији, Ел Масих ед Даџал (арап. المسيح الدجّال‎‎) је антимесијска фигура (слична хришћанском концепту Антихриста), који ће се појавити како би преварио човјечанство прије другог доласка „Исе”,[3] како је Исус познат међу арапским муслиманима.

У неким школама нелегалистичке средњовјековне јеврејске есхатологије, упоредива антимесијска фигура, син дјевице, који се зове Армилус, краљ је који ће се појавити на крају времена против Месије и он ће га побједити након што Изреал проживи много страдања.[4] Концепт антихриста је одсутан у традиционалном јудаизму; међутим, у средњовјековној дијаспори, његово неизбјежно уништење описивано је као симбол коначне побједе доброг над злом у месијском добу.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Ријеч „антихрист” настала је комбиновањем два коријена: анти (грч. αντί) и Христос (грч. Χριστός). Анти не значи само „против” и „супротно”, него и „умјесто”.[5][6] Христос грчка ријеч за хебрејског Месију (хебр. מָשִׁיחַ). И Христос и Месија дословно значе „Помазаник” и односе се на Исуса из Назарета,[7] у хришћанској, јудејској и исламској теологији.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „KJV Search Results for Antichrists” (на језику: енглески). The Blue Letter Bible. Приступљено 17. 7. 2017. 
  2. ^ „KJV Search Results for Antichrist” (на језику: енглески). The Blue Letter Bible. Приступљено 17. 7. 2017. 
  3. ^ Muhammed, Farouk. „Dajjal - Anti-Christ”. www.islam.tc (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 19. 04. 2012. Приступљено 17. 7. 2017. 
  4. ^ „ARMILUS - JewishEncyclopedia.com”. jewishencyclopedia.com. 
  5. ^ „Genesis Chapter 1 (KJV)”. Blue Letter Bible (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 16. 07. 2012. Приступљено 17. 07. 2017. 
  6. ^ „William J. Slater, Lexicon to Pindar,ἀντί”. www.perseus.tufts.edu (на језику: енглески). 
  7. ^ „Genesis Chapter 1 (KJV)”. Blue Letter Bible (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 11. 07. 2012. Приступљено 17. 07. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]