Антихрист

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друго значење види Антихрист (књига)
Антихрист - дело Лукаса Кранаха (Lucas Cranach)

Антихрист је израз за противника Исуса Христа који је оличење зла и инкарнација сатане који категорички одбија истину. Антихрист може бити особа, организација, покрет, влада итд. Израз „антихрист“ се по први пут спомиње у Новом завету у Јеванђељу по Јовану. Током средњег века овај појам се користио за противнике Католичке цркве и касније се овај појам распространио у свим хришћанским заједницама као појам за противнике хришћанских цркава, као и придев за нехумане владаре и државнике. По Нострадамусу антихрист има велики значај, јер по његовим предсказањима постојаће 3 антихриста, од којих је први Наполеон Бонапарта, други Адолф Хитлер, а трећи антихрист још није познат, јер његовом појавом на светску сцену означиће почетак краја света. У популарној култури антихрист се користи у многим романима и филмовима (нпр. филмови из серијала Омен). Антихрист је такође позадина многих теорија завере. Преподобни Нил Мироточиви говорио је да је завист печат Антихриста на срце човека.

Порекло и значење[уреди]

Реч антихрист је преузета из грчког αντίχριστος (антихристос), што буквално значи не само „против Христа“, него може да значи и „уместо Христа“.

У хришћанству, антихрист је особа, слика особе или нека друга појава која је оличење зла и супротстављена истини, која се поставља као потпуно добра и верна истини.

У Новом завету овај термин се користи у посланицама апостола Јована, и ту напросто значи „онај који пориче Христа“.

-Дјецо! Пошљедње је вријеме, и као што чусте да ће доћи антикрст, и сад многи антикрсти посташе; по том познајемо да је пошљедњи час.
-Ко је лажљивац осим онога који одриче да Исус није Крст? Ово је антикрст који се одриче оца и сина.
-А сваки дух који не признаје да је Исукрст у тијелу дошао, није од Бога, и овај је антикрстов, за којега чусте да ће доћи, и сад је већ на свијету.
-Јер многе варалице изиђоше на свијет који не признају Исукрста да је дошао у тијелу; ово је варалица и антикрст.
(Јов. I, 18, 22; 4. 3; II 7) у Вуковом преводу.

Термин је, међутим, проширен тако да означава велику силу која свет испуњава злом, и чији ће пораз довести до Другог доласка. У том, проширеном смислу, антихристом су у различитим временима називани Римско царство, одређени цареви (нпр. Нерон), као и саме папе (од стране Виклифа и Лутера).

Спољашње везе[уреди]