Месија

С Википедије, слободне енциклопедије

Месија (хебр. מָשִׁיחַ [māšîaḥ‎ — машиах] — „помазаник“) је средишњи есхатолошки појам јудаизма, прихваћен и у хришћанству и исламу. Месијом се назива искупитељ којег, у једном или другом виду, очекују све ове религије. У ширем значењу, месија означава сваку ослободитељску или спаситељску личност и придев месијански се користи за сва учења која очекују неког да поправи стање човечанства и света.[1]

Месијанска нада и ишчекивање још увек су један од темељних мотива јеврејске религије, иако је реформистички јудаизам одбацио идеју о личном месији заменивши је појмом „месијанског доба“ које одликује универзална правда и мир.

Јудаизам[уреди | уреди извор]

У хебрејској Библији, месијом, односно помазаником, су називани краљеви и свештеници Израела који су помазивани светим уљем. Краљеви и првосвештеници су примали помазање као знак нове службе, након чега су стицали звање помазаника (1 С 10.1; Лв 8.12). У том смислу је назив коришћен (изузетно) чак и за једног странца као што је персијски краљ Кир (Из 45.1). У развијеној јеврејској месијанској есхатологији, месија се односи на вођу којег је Бог помазао, и у неким случајевима, будућег краља Израела, потомка Давидове лозе, који ће ујединити сва јеврејска племена и ослободити их од стране власти.[2] Долазак месије ће, како се верује, навестити месијанско доба свеопштег мира, склада и правде.[3] У јудаизму, месија није сматран натприродном фигуром, Богом нити сином Бога.

Хришћанство[уреди | уреди извор]

У грчкој Септуагинти хебрејска реч машиах (מָשִׁיחַ [māšîaḥ‎]) се преводи као христос (χριστός [christós]),[4] што у хришћанству постаје уобичајена титула за Исуса из Назарета, показујући хришћанско поимање његове улоге. Наиме, рани хришћани су, за разлику од осталих Јевреја, поверовали да је Исус дуго очекивани месија, односно христос.

Ислам[уреди | уреди извор]

Исламска традиција држи да је Исус (Иса), син Марије, био је заиста обећани пророк или Месија послан семитским јеврејским племенима Израела. Муслимани веруји да ће Иса уочи судњег дана поново вратити на Земљу да успостави правду и победи „великог обмањивача“, лажног месију Даџала.[5][6]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ "messiah." Encyclopædia Britannica Online. 11 May. 2010, Приступљено 12. 4. 2013.
  2. ^ Megillah 17b-18a, Taanit 8b
  3. ^ Sotah 9a
  4. ^ Etymology Online, Приступљено 12. 4. 2013.
  5. ^ "Isa", Encyclopedia of Islam
  6. ^ Dajjal (The Anti-Christ) According to Quran and Sunnah, Приступљено 12. 4. 2013.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]