Пређи на садржај

Ахајци (Хомер)

С Википедије, слободне енциклопедије
Ахил превија Патрокла.

Ахајци (стгрч. Ἀχαιοί) представљају један од заједничких назива за Грке које Хомер користи у Илијади (598 пута) и у Одисеји. Други заједнички називи су Данајци (стгрч. Δαναοί, 138 пута у Илијади) и Аргивци (стгрч. Ἀργεῖοι, 182 пута у Илијади), док се по једном јављају називи Панхелени (стгрч. Πανέλληνες) и Хелени (стгрч. Ἕλληνες).[1] Све ове називе Хомер користи да би означио заједнички грчки идентитет.[2][3] У историјском периоду, Ахајци су били становници Ахаје, области на сјеверном дијелу Пелепонеза. Градови-државе ове области су касније формирали конфедерацију познату као Ахајски савез, која је била веома утицајна током 3. и 2. вијека прије н. е.

Хомерови и каснији Ахајци[уреди | уреди извор]

Хомерови „дугокоси Ахајци“ су били дио микенске цивилизације која је доминирала Грчком од око 1600. п. н. е. до 1100. п. н. е. Међутим, у архајском и класичном периоду појам „Ахајци“ се односио на становнике много мање области која се звала Ахаја. Херодот је Ахајце са сјеверног Пелепонеза сматрао потомцима некадашњих Хомерових Ахајаца. Према Паусанији, који је писао у 2. вијеку, појам „Ахајци“ је придодат оним Грцима који су насељавали Арголиду и Лаконију. Међутим, није јасно на који је начин Хомер користио тај појам.[4]

Паусанија и Хородот преносе легенду да су Ахајце из њихове првобитне домовине протјерали Дорци током легендарне дорске најезде на Пелепонез. Ахајци су се тада преселили у област која је касније по њима названа Ахаја.

У науци још увијек нема консензуса о томе да ли су историјски Ахајци сродни Хомеровим Ахајцима и то је још увијек предмет расправе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Hellene" entry in Collins English Dictionary, HarperCollins Publishers, 1998.
  2. ^ Cartledge 2011, Chapter 4: Argos, p. 23: "The Late Bronze Age in Greece is also called conventionally 'Mycenaean', as we saw in the last chapter. But it might in principle have been called 'Argive', 'Achaean', or 'Danaan', since the three names that Homer does apply to Greeks collectively were 'Argives', 'Achaeans', and 'Danaans'."
  3. ^ Nagy 2014, Texts and Commentaries – Introduction #2: "Panhellenism is the least common denominator of ancient Greek civilization...The impulse of Panhellenism is already at work in Homeric and Hesiodic poetry. In the Iliad, the names "Achaeans" and "Danaans" and "Argives" are used synonymously in the sense of Panhellenes = "all Hellenes" = "all Greeks.""
  4. ^ Pausanias. Description of Greece, VII.1.

Литература[уреди | уреди извор]