Бачата (музика)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бачата
Културолошко пореклоДоминиканска република
Типични инструментиелектрична гитара, бас-гитара, бубањ
Локалне сцене
Доминиканска република, Куба, Шпанија

Бачата је музички жанр који је настао почетком 20. века у Доминиканској Републици и потом се проширио на целу Латинску Америку. Постао је популаран на селу и руралним деловима Доминиканске републике. Теме ове музике су често романтичне, поготову о сломљеном срцу и туги.

У бачати се најчешће користи пет инструмената: главна гитара, гитара која даје ритам, електрична бас-гитара, бонгоси и (шп. güira). Гитара која даје ритам је такође позната под називом Сегунда. Бачата групе углавном свирају развијени стил болера, али кад промене на бачату базирарану на меренге-у, перкусионисти прелазе са бонгоса на тамбура бубњеве. Шездесетих и седамдесетих година маракаши су замењивали (шп. güira). Са преласком на (шп. güira) 80-их година, бачата музика је постала више плесно оријентисана[1].

Референце[уреди]

  1. ^ Pacini Hernandez, Deborah. "Brief history of Bachata", Bachata, A social history of a Dominican popular music, 1995, Temple University Press. Retrieved on December 4, 2008 Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 10, 2004) (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]