Бени Хил

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бени Хил

Бени Хил
Бени Хил

Пуно име Алфред Хоторн „Бени“ Хил
Датум рођења 21. јануар 1924.
Место рођења Саутхемптон (Енглеска)
Датум смрти 19. април 1992.(1992-04-19)(68 год.)
Место смрти Тедингтон (Енглеска)
IMDb веза

Алфред Хоторн „Бени“ Хил (енгл. Alfred Hawthorne "Benny" Hill; Саутхемптон, 21. јануар 1924Тедингтон, 19. април 1992) био је енглески комичар, глумац и певач, најпознатији по наступу у популарној хумористичкој серији Бени Хил шоу (енгл. The Benny Hill Show).

Биографија[уреди]

Бени Хил се родио и одрастао у Саутхемптону, у породици која је родбински везана за аустралијску певачицу Холи Валанс. Као дечак је, на почетку Другог светског рата, евакуисан у Бурнемаут где је завршио школовање, а након тога радио као млекар, управљач моста, возач и бубњар, пре него што је коначно започео каријеру у шоу-бизнису као помоћник директора позоришта. Хил је тада промиенио име у Бени према свом великом узору - америчком комичару Џеку Бенију. Искористио је прилику да као забављач почне наступати по радничким клубовима и масонским вечерама, а након чега су га ангажовали у ноћним клубовима. Тада је постао партнер комичара Реџа Варнија, наступајући као „нормални“ део комичарског двојца.

Хил је већ 1949. први пут наступио на телевизији у емисији Hi, there, а након тога је почео радити на радију. Шест година касније, 1955, на ББЦ-ју је ангажован за хумористичку емисију The Benny Hill Show, у којој ће наступати све до 1989. када је прекинуто њено снимање. Хил је осим те емисије наступао и на радију, краће вријеме на ББЦ-ју радио ситком, те наступао у мањим улогама у играним филмовима од којих је најпознатији Добар посао у Италији (Italian Job) из 1969.

Иако се већ до 1970. издвојио као најпопуларнији британски комичар, Хил је у приватном животу био скроман и повучен. Никада се није женио, иако је као млади комичар трима женама понудио брак и сва три пута био одбијен. Највећи део слободног времена је проводио у Француској где је све до 1980-их уживао у релативној анонимности, те могао излазити у кафане, а да га не опседају новинари и обожаватељи.

Крајем 1980-их се Хилу погоршало здравствено стање, што је био главни разлог због кога је прекинуто снимање његове емисије. У фебруару 1992. му је речено да ће морати ићи на дијету и уградити бајпас, што је одбио учинити. Умро је сам у својој кући, на дан када је Central Independent Television одобрила нови уговор за његову емисију. Пронађен је два дана касније.

Спољашње везе[уреди]