Беовулф

С Википедије, слободне енциклопедије
Прва страна[1]

Беовулф је традиционална херојска епска песма писана на староенглеском. У препису, песма је ненасловљена, али је позната под називом Беовулф још почетком 19. века.[2]

Порекло и историја[уреди | уреди извор]

Беовулф је једна од најстаријих записаних епских песама на староенглеском језику. Прецизан датум настанка није утврђен, али је песма први пут записана око 1000-те године нове ере. Неки научници сматрају да архаизми који се јављају у песми сугеришу да је настала почетком 8. века, док је други сматрају да је настала крајем 10. века, око времена када је и записана.

Песма је фиктивна, али се на неким местима помињу људи и догађаји који су се вероватно десили, који датирају у периоду између 450-те и 600-те године нове ере у Данској и јужној Шведској (Готи и Швеђани).

Тема песме[уреди | уреди извор]

Прича прати живот херојског готског краља, Беовулфа, и његове три велике битке са чудовиштима: првим тролом Гренделом, са Гренделовом мајком, и коначно са змајем који бљује ватру, који га на крају убија. Песма представља приказ германског ратничког друштва, у коме је однос између вође, или краља, и његових поданика од суштинског значаја.

Друштво је такође строго одређено по питању сродничких односа; ако се деси да рођак буде убијен, дужност је преживелих рођака да га освете: било животом убице или плаћањем данка, тј. одштете. Шта више, ово је друштво вођено веровањима у судбину. Веровање да њиме руководи судбина представља најважнији фактор у свим Беовулфовим поступцима.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]