Библиотека „Политика” Крупањ

С Википедије, слободне енциклопедије
Библиотека „Политика”
Дом културе „Политика”
Оснивање1868.
ЛокацијаКрупањ
 Србија
Врстанародна
Обим35.000 књига
ДиректорДрагослава Остојић
АдресаМачков камен 3, Крупањ

Библиотека „Политика” је једина установа културе општине Крупањ. Налази се у згради некадашњег Дома културе подигнутом у периоду од 1978. до 1982. године, као поклон Новинске агенције „Политика”, као знак сећања на браћу Рибникар, оснивача Политике, који су смртно рањени на Мачковом камену и сахрањени у Рађевини.[1]

Зграда дома културе[уреди | уреди извор]

Зграда Дома културе је монументална грађевина, подигнута по пројекту архитекте Ивана Антића, модерног облика правих линија, који у простору где се налази, делује као скулптура, подсећа на брод усидрен између два брда.

Као основни материјали за градњу коришћени су дрво и камен као природни материјали, допуњени бетоном и стаклом. Располаже са више од 3 000m² употребног простора, у којима се налазе позоришна дворана, галерија, мала сала, атеље и библиотека.[2]

Историјат[уреди | уреди извор]

Прва читаоница у Крупњу основана је на Светог Саву 1868. године, под називом „Задруга рађевска”, када је уписано 50 чланова. Књижни фонд читаонице је страдао у поплавама 1912. године, као и у Првом светском рату, да би поново била обновљена 22. маја 1922. године у старој и оронулој згради. Уз помоћ шабачког професора Жике Поповића и новинара Политике Драгуљуба Јовановића, започето је прикупљање средстава за подизање нове зграде библиотеке. Крајем 1932. године изграђена је једноспратна зграда, сва у мермеру из села Кржаве крај Крупња.

Библиотека је поново пострадала 20. октобра 1941. године уласком Немаца и паљењем Крупња. Прва зграда која је планула био је Дом културе.

После рата читаоница је поново обновљена под називом „Народна читаоница и библиотека”, која је мењала своје седиште по зградама, све до 1980. године и изградње Дома културе „Политика”.

Библиотека данас[уреди | уреди извор]

Библиотека „Политика” поред своје основне делатности чувања и издавања књига, организатор је различитих културно уметничких дешавања.[3] У оквиру библиотеке ради три секције: Ликовна, рецитаторска и фолклорна. Ова последња делује у оквиру КУД „Мића Тадић” која окупља преко 200 чланова разврстаних у четири категорије.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Дом културе „Политика. ТО Крупањ. Приступљено 4. 5. 2017. 
  2. ^ „Библиотека “Политика“ у Крупњу центар културних дешавања у Крупњу”. Глас Подриња. Приступљено 4. 5. 2017. 
  3. ^ „Проекција два филма”. Крупањ инфо. Архивирано из оригинала 07. 07. 2019. г. Приступљено 4. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]