Пређи на садржај

Битка код Рамле (1101)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Рамле
Део Крсташких ратова
Време7. септембар 1101. године
Место
Исход Победа крсташа
Сукобљене стране
Фатимидски калифат Јерусалимска краљевина
Команданти и вође
Ал-Афдал Шаханшах Балдуин I Јерусалимски
Јачина
10.000 људи 260 витезова
Жртве и губици
непознати трећина

Битка код Рамле одиграла се 7. септембра 1101. године између војске Јерусалимске краљевине под командом Балдуина Јерусалимског и Фатимида из Египта. Битка је део Крсташких похода и завршена је победом хришћана.

Битка[уреди | уреди извор]

Велики везир ел Афдал Шаханшах је 1101. године послао још једну армију против Јерусалимске краљевине. Уместо да директно нападне Јерусалим, армија се улогорила под Ашкалона и ту чекала неколико недеља. Тек крајем августа 1101. године египатска армија се покренула и стигла скоро до Рамле где их је дочекао Балдуин са тек 260 витезова. Балдуинова војска била је подељена у четири групе које су нападале у таласима. Прва два таласа чиничи су Валонци који су у својим сулудим јуришима готово сви исечени. Када су Египћани мислили да су коначно сломили до тада непобедиве Франке, Балдуин је остатак своје војске лично повео у јуриш. Тај напад сломио је египатску војску која се у моменту распала.

Значај[уреди | уреди извор]

Тријумф је био потпун, а плен огроман. Балдуин се у тријумфу вратио у Јерусалим и тамо сазнао да је његова жена већ послала Танкреду гласника у Антиохију тражећи помоћ. Од тада ће Истински крст стално ићи испред крсташке армије, а једнако ће га ценити и хришћани и муслимани.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]