Пређи на садржај

Опсада Тира (1187)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опсада Тира
Део Крсташких ратова

Опсада Тира
Време12. новембар 1187. - 1. јануар 1188.
Место
Исход Крсташка победа
Сукобљене стране
Крсташи Ајубиди
Команданти и вође
Конрад од Монферата Саладин
Јачина
непознат број војника, 17 галија непознат број војника, 10 галија
Жртве и губици
лаки тешки

Опсаду Тира извршили су муслимани Ајубидске династије под вођством Саладина 1187. године. Опсада је трајала од 12. новембра 1187. до 1. јануара 1188. године.

Након битке код Хитина и пада Јерусалима, Саладин редом осваја крсташке градове. На ред је дошао Тир кога је држао Конрад од Монферата, новопридошли витез из Цариграда. Начувши да се у Европи спрема нови крсташки рат, Конрад је одлучио да свим силама брани град који ће касније послужити као мостобран европским крсташима преко кога ће ући у Свету Земљу.

Муслимани су започели опсаду 12. новембра. Напад са мора је у потпуности пропао. Потом се Саладин одлучио на лукавство и поставио Конрадовог оца Виљема V (кога је заробио у Хитинској бици) као штит од стрела браниоца Тира. Конрад му је поручио да ће радије сам испалити стрелу у свог оца него предати град. Потом је Саладин одлучио ослободити Гаја Лизињанског надајући се да ће његов долазак у Тир довести до сукоба око вођства. Конрад му није ни дозволио да уђе у град. Увидевши да је Тир сувише јак, Саладин диже опсаду 1. јануара 1188. године.

Литература

[уреди | уреди извор]