Пређи на садржај

Ботаничка башта

С Википедије, слободне енциклопедије
Ботаничка башта у САД

Ботаничка башта је научно-истраживачка, наставна и културно-просветна установа у којој се налазе колекције живих биљака које репрезентују разноврсност и богатство биљног света на Земљи. Замишљена као збирка живих биљака формирана да би се приказали међусобни односи унутар биљних група.[1] Уређују се по фитогеографском, систематском и еколошком принципу.

Ботаничке баште су често вођење од стране универзитета или других научних институција, која су углавном на неки начин повезана са истраживачким програмима везаним за ботанику, и имају уређен хербаријум. У суштини, њихова улога је да сачувају и одрже документовану колекцију живих биљака. Те биљке се често чувају за научна истраживања, јавних приказивања и подучавања, мада намена биљака најчешће зависи од доступних ресурса и од специјалних интереса који постоје од стране запослених у свакој башти.

Ботаничке баште потичу из средњег века и простора Европе и настале су из медицинских башти. Прве медицинске баште су настале у Ренесансној Италији у 16. веку. Почетна брига и занимање за медицинске биљке у 17. веку се променила у интересовање за нове врсте биљака које су доношене из истраживачих експедиција, чије су дестинације биле изван Европе. У 18. веку, систем номенклатуре и класификације биљака је био смишљен од стране ботаничара који су радили у универзитетима који су били специјално усмерени на ботанику. Брзим развојем европског империјализма крајем 18. века, ботаничке баште су прављене у регијама са тропском климом, и биљке су почеле да се користе за продају.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Ботаничка башта је строго заштићена зелена површина у којој руководство дизајнира и ствара уређене баште и чува документоване колекције живих и сачуваних биљака, које имају важност у областима научног истраживања, образовања, јавног представљања, чувања, ограничене употребе, које се могу користити као туристичка атракција или за производњу производа на бази биљка, који ће се користити за људско добро.

Историја[уреди | уреди извор]

Историја ботаничких башти је блиско повезана са историјом ботанике. Почетни облик ботаничких башти су биле медицинске баште, које су се у том облику задржале до 17. века. Развој медицниских ка ботаничким баштама обухвата представљање лепих, необичних, нових и понекад економски исплативних трофејних биљака које су доношене из европских колонија и других удаљених крајева света. У 18. веку се постале и алат за образовање, приказујући нови систем класификације биљака осмишљен од стране ботаничара. У 19. и 20. веку, ботаничке баште су се развијале у правцу комбинације еклектичних и специфичних колекција биљка, које приказују различите аспекте ботанике и хортикултуре.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 165. ISBN 86-331-2075-5.