Братислав Бата Голић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Братислав - Бата Голић)
Братислав Бата Голић
Братислав Бата Голић, 2004. године
Лични подаци
Пуно имеБратислав Голић
НадимакБата
Датум рођења(1952-08-14)14. август 1952.(71 год.)
Место рођењаВласеница, НР БиХ, ФНР Југославија
Књижевни рад
Најважнија делаСудбина је тако хтела
Успаванка за маме и тате
Песник Романије и Стига: песме

Братислав Бата Голић (Власеница, 14. август 1952) српски је привредник, културни и хуманитарни радник, приређивач и песник. Оснивач је Културно-издавачког центра „Српска кућа”.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 14. августа 1952. године у Власеници, данас Република Српска у породици Саве и мајке Софије Голић који имају још две кћери. Детињство је провео у Хан Пијеску, а школовао се и живео до 1987. године у Сарајеву где је завршио Вишу трговачку школу – одсек организатор продаје.

Радно искуство у издавачкој делатности стекао је радећи у издавачком предузећу „Веселин Маслеша” из Сарајева где је био руководилац неколико књижара и велепродаја, као и у издавачком предузећу „Рад” у Београду, у којима је провео неколико година.

Године 1987. досељава се у околину Пожаревца, тачније у Брежане, где са супругом отвара прво трговинску радњу, коју 1990. године пререгиструју у трговинско предузеће.[1]

Члан је Удружења књижевника Србије.

Са супругом Свијетланом (рођена Милошевић) живи у Пожаревцу, са којом имају троје деце, кћерке Соњу и Горану и сина Горана.

Оснивање центра[уреди | уреди извор]

Оснивање Културно-издавачког центра „Српска кућа” започето је откупом и обновом старе зграде, преко пута Владичанског двора у Хајдук Вељковој улици 23. Кућу која је грађена у моравском стилу, саградио је брат Хајдук Вељка, Милутин Петровић звани Ера 1823. године. Године 1841. у њој је отворена прва Пожаревачка пошта и ово је сада једина сачувана пошта из поштанског саобраћаја тог времена.

Идејни је творац неколико пројеката где афирмише младе писце у Србији и дијаспори. Кроз библиотеку Млади таленти афирмисао је преко 20.000 младих писаца, као и кроз Зборник књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре. Његов рад се огледа и на афирмацији писаца зрелијег доба.[2] Покретач је првог Међународног кампа младих писаца у Брежану код Пожаревца. Својим радом створио је највећу породицу младих писаца у Србији и у свету.[3][4]

Такође, покретач је и идејни творац неколико значајних манифестација које су добиле изузетан значај и уврштене у туристички календар Србије.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Његова дела су објављена у многим Зборницима и часописима, антологијама и лексиконима.

Хуманитарни рад[уреди | уреди извор]

Ратне 1991. године слао је и лично носио помоћ у Републику Српску, док је његова кућа била уточиште за педесеторо деце, ратне сирочади из Добоја. Помоћ рањеницима, смештеним у српским болницама, такође није изостала, Колу српских сестара и многим хуманитарним организацијама, захвални су за сва његова доброчинства.

Такође, велики је донатор књига библиотекама школама и многим установама.[7] Покретач је првог Међународног кампа младих писаца у Брежану код Пожаревца.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

За сав свој рад и труд, а поготово љубав према деци и очувању традиције, културе и обичаја свог народа, Братислав Бата Голић добио је више признања.

  • 1995. YU менаџер године за мала и средња предузећа,
  • 1997. YU менаџер из области културе.
  • 2014. Повеља културе Културно просветне заједнице Пожаревца за значајан допринос афирмацији у области културе.[8]
  • Повеља Регионалне привредне коморе

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Bata komerc Požarevac”. eKapija. Приступљено 22. 10. 2021. 
  2. ^ „Susreti pisaca Braničevskog okruga u Srpskoj kući”. Danas. Приступљено 22. 10. 2021. 
  3. ^ „Промовисан Зборник ученички радова ОШ “Вук Караџић” Власеница”. Власеница 24. Приступљено 22. 10. 2021. 
  4. ^ „Promovisana knjiga Marije Stojilković učenice Poljoprivredno – veterinarske škole „Stevan Sinđelić“ iz Vranja pod nazivom „Suza jedne devojke. Pčinjski 017 -portal. Приступљено 22. 10. 2021. 
  5. ^ „Судбина је тако хтела”. Српска кућа. Приступљено 22. 10. 2021. 
  6. ^ „Песник Романије и Стига”. Српска кућа. Приступљено 22. 10. 2021. 
  7. ^ „U noći knjiga, školi knjige na poklon”. Jugmedia. Приступљено 22. 10. 2021. 
  8. ^ „Признања КПЗ најзаслужнијима”. Пожаревац-званична презентација. Архивирано из оригинала 22. 10. 2021. г. Приступљено 22. 10. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]