Вен Ђабао

Из Википедије, слободне енциклопедије
У овом чланку, сходно кинеској пракси, презиме претходи имену. Вен самим тим представља презиме, док је Ђабао име особе у питању.
Вен Ђабао

{{{опис_слике}}}

Биографија
Датум рођења (1942-09-15) 15. септембар 1942. (73 год.)
Место рођења Тјенцин (Кина)
Супружник Џанг Пејли
Политичка партија Комунистичка партија
Професија Геолог
Потпис Wen Jiabao Sign.png
Мандат(и)
6. премијер државног савета НР Кине
16. марта 200315. марта 2013.
Претходник Џу Жунгђи
Наследник Ли Кећанг

Вен Ђабао (кин. 温家宝; Тјенцин, 15. септембар 1942) је био премијер Кине од марта 2003. до марта 2013. Члан је Комунистичке партије. Изабран је на 10. конгресу а реизабран на 11.

Биографија[уреди]

Вен је по струци геолог који је 1968. године дипломирао на Пекиншком институту геологије. Након тога је послан у Гансу где је прво радио као геолог, а затим је у унутрашњости Кине радио на низу управних функција пењући се кроз бирократску хијерархију. Потом је био премештен у Пекинг где је радио као начелник Главног уреда Партије од 1987. до 1993. године, а био је и помоћник премијера Чао Цијанга за време протеста на тргу Тјенанмен 1989. године. Године 1998. био је унапређен на место заменика премијера од стране свог ментора Џу Чунгциа, који му је уделио портфеље пољопривреде и финансија.

Након што је године 2003. постао премијер, Вен је био сматран за кључногм човека четврте генерације руководства Комунистичке партије Кине, заједно с генералним секретаром Ху Ђинтаоом. Познат по својој сталожености у јавним наступима и радној етици, Вен јетоком свог мандата био један од најекспониранијих представника кинеске власти, и уживао надимак народни премијер у домаћим и страним медијима [1]. Популистичке мере и имиџ обичног човека га раздвајају од остатка кинеске политичке елите.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]