Вернер Фајман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вернер Фајман

{{{опис_слике}}}

Биографија
Датум рођења (1960-05-04) 4. мај 1960. (55 год.)
Место рођења Беч (Аустрија)
Вероисповест Католик
Политичка партија Социјалдемократска партија Аустрије
Мандат(и)
Савезни канцелар Аустрије
2. децембар 2008
Претходник Алфред Гусенбауер

Вернер Фајман (нем. Werner Faymann; Беч, 4. мај 1960) је аустријски политичар и тренутни Савезни канцелар Аустрије.

Биографија[уреди]

Рођен је у Бечу. Од 1985. до 1988. Фајман је био консултант у Централшпаркасе банци (данас Банка Аустрије). Ову позицију је напустио када је постао директор и провинцијски начелник бечког станарског савета. Такође је био начелник у Социјалистичкој омладини Беча од 1985. до 1994. када је постао одборник у обласном парламенту и општинском већу у ком је био задужен за пословена везане за изградњу домова и градску обнову.

Фајман је био савезни министар саобраћаја, иновација и технологије у кабинету канцелара Алфреда Гузенбауера. Преузео је позицију председника Социјалдемократске странке у јуну 2008. и предводио је странку на превременим изборима у септембру исте године. Иако је његова странка (SPÖ) изгубила 11 мандата односно 6%, освојили су више места од противничке Народне странке.

Фајман је ожењен и има двоје деце.

Канцелар[уреди]

Као представник највеће странке у Националном савету Аустрије, Фајман је од председника Хајнца Фишера добио понуду да формира владу.

Коалициона влада је формирана 23. новембра 2008. између Социјалдемократске и Народне странке и ступила је на дужност 2. децембра 2008.

Спољашње везе[уреди]

претходник
Алфред Гусенбауер
Савезни канцелар
2008-
наследник
-