Видео-камера

С Википедије, слободне енциклопедије
Сонијева видео-камера

Видео-камера је камера која служи за снимање видео-материјала, односно покретних слика. Иницијално је развијена искључиво за телевизијске потребе али се данас користи у многе друге сврхе. Шта више постале су део уређаја који се превасходно праве за друге намене као што је мобилни телефон.

Историја[уреди | уреди извор]

Склопива Union камера

Прва видео-камера развијене је 1930-их година и користио ју је BBS током експерименталног емитовања. Ова камера је била базирана на електромеханички диск. Ову врсту камере већ 1940-их година заменила је у поптуности електрична видео-камера базирана на катодној цеви. Оваква врста камере остала је популарна и широко коришћена све до 1980-их година. Тада на сцену ступају камере које базирају на фото осетљивим чиповима пре свега CCD-јевима, које су и данас актуелне. Оне су елиминисале пуно проблема којих је било код катодних цеви и дале могућност развоју дигиталне телевизије. Цена видео-камера је развојем све више опадала тако да је данас немогуће замислити и домаћинство без неке врсте видео-камере.

Врсте[уреди | уреди извор]

Постоје више врста видео-камера и то зависно пре свега од намене као и жељеног квалитета снимљеног видеа.

 • Професионалне видео-камере се користе пре свега у ТВ продукционим центрима као и при снимању филмова.[1] Ове камере нуде екстремно фина подешавања самих карактеристика видео-сигнала. Често је и сама контрола камера одвојена од главе камере и налази се обично у режији. Овим се постиже да се већи број камера уједначи по квалитету и другим параметрима слике. Овде постоје још финије поделе на:
  • Студијске камере су намењене за снимање у ТВ студијима. Најчешће су фиксиране за покретне носаче (триподе) којима управља камерман. Такође ове камере се монтирају и на дизалице код снимања специјалних покретних сцена.[2]
  • Мобилне камере су намењене снимању на терену. Ове камере се најчешће носе на раменима и неопходно је да имју погодан визир како би камерман могао једним оком да гледа снимање а другим да контролише своје покрете. Често овакве камере имају додатну опрему којом се камера причвршћује за камермана, али у употреби су и дизалице а у новије време и мали хеликоптери са даљинским управљањем
 • Камкодери су врста камере која поред главе за снимање у себи укључује и видео-рекордер или други уређај за снимање видеа. И оне се широко користе у ТВ продукцији пре свега за снимање на терену, снимање кућних филмова и слично.[3] Уместо магнетних трака као медијум за снимање видео-садржаја све више у употреби су различите врсте дискова али и других врста меморија.
 • Камере за надзор се пре свега користе као безбедносне камере и за надзор објеката [4]
 • Све више су у употреби дигиталне видео-камере које дирекнто конвертују сигнал у дигитални излаз. Овакве камере су често врло мале и мање и од камера за надзор. Ове камере се користе као рачунарске веб камере али су и делови других уређаја као што је мобилни телефон.

Постоје и друге поделе видео-камера. Једна од основних је подела на SD и HD камере зависно од видео-резолуције коју снимају.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. ^ VIDEO MAJSTOR - Vodič za kupovinu profesionalne kamere
 2. ^ „Profesionalna Video Oprema i Video Kamere - SAUT Professional Beograd[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 05. 03. 2016. Приступљено 11. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
 3. ^ Kamkorder | HD kamkorderi I HD video kamere | Sony
 4. ^ „Камере за видео-надзор”. Архивирано из оригинала на датум 16. 07. 2013. Приступљено 09. 09. 2013.  Текст „ цена 4600.00 RSD ” игнорисан (помоћ); Текст „ Spy007.rs ” игнорисан (помоћ)