Википедија:Википедијанац стажиста/Ботаничка башта Јевремовац 2015

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Програм стажирања представља један од Викимедијиних пројеката који се први пут реализовао 2010. године у Британском музеју. Википедијанац стажиста се бира из редова искусних Википедијанаца/Викимедијанаца и њихова улога је посредовање између ГЛАМ институција (галерије, библиотеке, архиви, музеји и друге институције од јавног значаја) и огранка Викимедије. Овај Википедијанац има прилику да подстакне институцију на сарадњу и пружи адекватну обуку у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и сл. Модели сарадња су различити и најчешће се прилагођавају институцијама.

Први Википедијанац стажиста у Србији обављао је праксу у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Ове године Википедијанац стажиста ће током новембра и децембра 2015. стажирати у Ботаничкој башти Јевремовац и радиће на прикупљању фотографија биљних врста и постављање истих на Викимедијину Оставу. Такође, у оквиру овог програма биће одржане бесплатне обуке уређивања Википедије на српском за студенте и запослене.

Википедијанац стажиста

  • Посредује између Викимедије Србије и Ботаничке баште Јевремовац
  • Промовише идеју Викимедије међу запосленима баште
  • Организује и држи радионице уређивања Википедије заинтересованим студентима и запосленима
  • Фотографише биљне врсте и поставља фото-материјал на Викимедијину Оставу, глобалну ризницу слободних фотографија, аудио и видео фајлова
  • Прикупља текстуални материјал и изворе и креира чланке на Википедији на српском језику

Брошуре[уреди]

Резултати[уреди]

Фотографије можете видети у овим категоријама на Остави.

Радионице[уреди]

Википедијанац стажиста ће током новембра и децембра 2015. године одржати обуке и радионице уређивања Википедије и Викимедијине Оставе. У наставку можете пратити резултате радионица.

Радионица 1[уреди]

Прва радионица уређивања Википедије и постављања фотографија на Викимедијину Оставу одржана је 30. новембра у сали за предавање у Ботаничкој башти Јевремовац 18 до 22 часа. Радионица је била бесплатна и отвореног типа. Истој су присуствовали махом студенти биологије пошто је тема обухватала разне врсте биљака и животиња, али су се ту нашли и остали учесници, заинтересовани да науче да уређују и допринесу обогаћивању највеће онлајн енциклопедије. На радионици је учествовало 11 волонтера, а укупно је написано и допуњено 10 чланака на Википедији који се могу видети у табели.

Предложени чланци[уреди]

Корисници Написани чланци Допуњени чланци Постављене фотографије
Shaci Skywalker Вајмарски птичар
Mickey Mystique Споменик природе Две тисе Саборне цркве
JelenaJesenBasta Драга Димитријевић Дејановић
Аграџаг Планински мрмољак
Ksenija Bogdanović Макија
ImperatorkA Баг-е-Џина (Лахоре)
Medusa copper Вилина косица
Athalfar The Elder Scrolls III:Morrowind
Mihailo Vujić Оријентални скелар
Morwendora Мач
7Peka9 Sophora japonica

Радионица 2[уреди]

Друга по реду радионица одржаће се у среду, 9 децембра од 18 до 21 час, у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра, пети спрат, стан 9). Ново дружење и обука су отворени и за учеснике који су присуствовали првој радионици али и за оне који нису до сада уређивали. Број места је ограничен, а моле се они који су у могућности да понесу лаптопове. Уколико желите да учествујете, потребно је да се пријавите на kancelarija@vikimedija.org и да нагласите да ли имате лаптоп. Видимо се! :)

Корисници Написани чланци Допуњени чланци Постављене фотографије
--Mickey Mystique (разговор) Споменик природе Кестен Јакшића на Сењаку
--Pavle Janic (разговор) Mantis religiosa
--Zelena 13 (разговор) Шумски гуштер
--Gospodin Firs (разговор) Јапански макаки
Shaci Skywalker (разговор) Vajmarski ptičar
Marrrrrra (разговор) Drosera rotundifolia

Радионица 3[уреди]

Трећа по реду радионица одржаће се у уторак, 22 децембра од 18 до 21 час, у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра, пети спрат, стан 9). Ново дружење и обука су отворени и за учеснике који су присуствовали првој радионици али и за оне који нису до сада уређивали. Број места је ограничен, а моле се они који су у могућности да понесу лаптопове. Уколико желите да учествујете, потребно је да се пријавите на kancelarija@vikimedija.org и да нагласите да ли имате лаптоп. Видимо се! :)

Корисници Написани чланци Допуњени чланци Постављене фотографије
--Pavle995 (разговор) Vibrio Mantis religiosa
--Gospodin Firs (разговор)
Shaci Skywalker (разговор)
Marrrrrra (разговор)
Аграџаг (разговор) Пробосцис
ImperatorkA (разговор) Америчко ботаничко друштво