Википедија:Википедијанац стажиста/Музеј у Лесковцу 2017.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Програм стажирања представља један од Викимедијиних пројеката који се први пут реализовао 2010. године у Британском музеју. Википедијанац стажиста се бира из редова искусних Википедијанаца/Викимедијанаца и њихова улога је посредовање између ГЛАМ институција (галерије, библиотеке, архиви, музеји и друге институције од јавног значаја) и огранка Викимедије. Овај Википедијанац има прилику да подстакне институцију на сарадњу и пружи адекватну обуку у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и сл. Модели сарадње су различити и најчешће се прилагођавају институцијама.

Први Википедијанац стажиста у Србији обављао је праксу у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Током новембра и децембра 2017. године, википедијанац стажиста ће радити у Музеју у Лесковцу на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворнику и Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Музеју, али и запослене у осталим културним институцијама у Лесковцу (Народна библиотека Радоје Домановић Лесковац, Историјски архив у Лесковцу).

Брошуре за нове википедијанце/викимедијанце[уреди]

Датотеке[уреди]

Фотографије[уреди]

Све фотографије објављене током програма стажирања можете видети овде. Музеј је ослободио 166 фотографија, док је стажиста начинио још 138 фотографија.

Књиге[уреди]

Током боравка стажисте су дигитализоване и објављене старе и ретке књиге из збирке музеја. То су:

Уређивање[уреди]

Писање[уреди]

Током рада у Музеју у Лесковцу су написани нови чланци. То су:

Такође су и допуњени постојећи чланци:

Фотографије[уреди]

Фотографије које су усликане или објављене током стажирања су унете у странице на Википедији на српском језику. Странице које су добиле фотографије су: Тома Костић, Раде Металац, Живојин Илић, Црквени хор Бранко (Лесковац), Певачка дружина Бинички, Кућа Боре Димитријевића-Пиксле, Саборна црква у Лесковцу, Савезничко бомбардовање Лесковца 6. септембра 1944., Лесковачки зборник, Кућа Косте Стаменковића, Коледа ‎, Гусле, Градац (археолошко налазиште) , Лесковачко поље и Бабичка гора, Царичин град, Паја Јовановић, Јован Бијелић, Христифор Црниловић, Младен Србиновић, Зелен-град, Хисар (Лесковац), Ибрик, Музеј текстилне индустрије у Стројковцу. Неке од ових страница су добиле прве и једине фотографије.

Литература[уреди]

Чланци код којих је додата литература су:

Радионица[уреди]

Стажиста је запосленима у музеју одржао и презентацију о Викимедијином покрету, Википедији и другим вики пројектима, као и практичну радионицу уређивања Википедије и Викимедијине оставе.