Mantis religiosa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Mantis religiosa
Mante religieuse2 byInXL6.JPG
'
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Врста:
M. religiosa
Биномијално име
Mantis religiosa

Bogomoljka (лат. Mantis religiosa) je Insekt iz reda Mantodea. Jedna je od najpoznatijih i najrasprostranjenijih vrsta pomenutog reda.

Ovo je primer kada se ime istovremeno pripisuje zasebnoj vrsti insekta i većim grupama međusobno srodnih insekata. „Bogomoljke“ se danas odnosi na red insekata Mantodea, kao i na sve porodice, rodove i vrste u okviru istog.

Opis[уреди]

Odrasle ženke dostižu dužinu od 5 do 8 cm, dok su mužjaci nešto kraći. Oči i antene mužjaka izraženije odnosno duže nego kod ženki. Boja egzoskeleta varira od jarko zelene do žutomrke. Vrsta se lako prepoznaje po kružnom crnom regionu lociranom na ventralnom delu prvog segmenta prednjih ekstremiteta. Mužjaci su češće aktivniji i pokretniji od ženki, iako su ženke dosta snažnije od mužjaka. Shodno morfologiji tela, samo mužjaci i mlade ženke mogu da lete, dok su starije ženke krupnije- što im otežava letenje.

Rasprostranjenost[уреди]

Bogomoljka je autohtona za Evropu, Aziju i Afriku. 1899. godine je introdukovana u Severnu Ameriku prilikom prenosa rasadnika biljaka iz Evrope. Danas je česta vrsta širom SAD-a i Kanade.

Ženka bogomoljke sa karakterističnim crnim obeležjem
Mantis religiosa

Podvrste[уреди]

[2]

Reference[уреди]

Спољашње везе[уреди]